Afera mjenice: Bračni par Zec osuđeni na po dvije i pol godine zatvora, bivši velički načelnik Josip Perić na šest mjeseci manje

Autor: D.K.

Vlado Zec

Vlado Zec (Foto: poslovni.hr)

VELIKA/OSIJEK – Vlado i Đurđica Zec nisu se pojavili danas u Osijeku na izricanju presude njima i bivšem načelniku Općine Velika Josipu Periću za već poznatu aferu s mjenicama po kojima ih mnogi pamte iz vremena najvećeg uspona tvrtke Kamen-ingrad.

Bivši velički moćnik, posrnuli tajkun i njegova supruga Đurđica, do prije nekoliko godina prezimena Kristić, dobili su tako danas po dvije i pol godine zatvora zbog štete koje su kao čelni ljudi Kamen ingrada nanijeli Općini Velika. Osim njih dvoje, zatvorsku je kaznu, od dvije godine, dobio i bivši načelnik Općine Velika Josip Perić.

Teretilo ih se da su kriminalnim radnjama od 2002. do 2006. godine oštetili Općinu za 6,9 milijuna kuna. Zec je u to vrijeme bio predsjednik Uprave Kamen ingrada dok je Đurđica Kristić, koja se u međuvremenu udala za Vladu Zeca, bila članica Uprave.

Riječ je o već svima poznatoj aferi s mjenicama gdje je Josip Perić izdavao općinske mjenice tvrtki Kamen ingrad da bi ih Kamen ingrad potom eskontirao i unovčio te namirivao dugove tvrtke. Time su oštetili Općinu za 6,9 milijuna kuna.

I dok je Perić tvrdio da je sve radio u dobroj namjeri razvoja općine, sud je njegove protuzakonite postupke ocijenio kao namjeru da se Kamen ingradu pribavi protuzakonita korist jer je takve odluke donosio čak i bez znanja Općinskog poglavarstva.

Vlado i Đurđica Zec pokušali su uvjeriti sud da ništa ne znaju o cijeloj situaciji te da su to radile druge osobe, a Zec je ujedno tvrdio da uopće nije ni znao da je tvrtka prezadužena kao ni na koji način se pribavljaju sredstva za njezino poslovanje. Sudac Zvonko Vekić ovakvu obranu nije prihvatio.

Iza Vlade Zeca je ostalo 700 milijuna kuna prema dobavljačima koje je njegova tvrtka nagomilala. U lipnju ove godine se pojavila informacija da se nalazi na  popisu među 186 Hrvata koji u Austriji imaju otvorene tajne račune. Na Zecovom je računu, kako se tada pisalo, gotovo 1,5 milijuna eura.

Zec je to demantirao tvrdeći: “Nemam ništa i dužan sam kao Grčka”.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot