Cvijetom narcisa protiv raka dojke

Autor: S.P.

POŽEGA – U  organizaciji Zavoda za javno zdravstvo, županijske podržnice Lige protiv raka i Kluba žena operiranih na dojci Požega,  danas je obilježen “Dan narcisa” u Požegi. Već tradicionalno štand  s edukativnim brošurama i cvjetovima narcisa rado su posjetile brojne Požežanke i Požežani.

Sva prikupljena sredstva od prodaje narcisa bit će usmjerena za pomoć pri ranom otkrivanju raka dojke, te za pomoć ženama oboljelima od raka dojke.

dr. Nikola Gotovac

”Liga podsjeća građane na rak dojke i na potrebu preventivnih pregleda. Ove se godine zahvaljujemo našim građanima koji su poklonili narcise, posebno ističem škole grada Požege, Mihaljevaca i Trenkova gdje su vrijedno prikupili cvijetove za našu akciju. Ove godine nadamo se opet organizirati i jedno predavanje o liječenju i otkrivanju raka dojke s posebnim osvrtom na Nacionalni program ranog otkrivanja. Podršku nam pruža i Grad Požega, a ove smo godine baš za Dan žena organizirali i besplatan prijevoz žena na preglede za koje se nadam da će biti i više, jer svake godine broj prijevoza se povećava što utiče i na broj pregledanih žena,” rekao je ispred Lige protiv raka dr. Nikola Gotovac.

Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo

U našoj županiji rak dojke je i dalje na prvom mjestu kod žena i po pojavnosti i po smrtnosti, a tako je i u cijeloj Hrvatskoj. Upravo iz toga razloga počeo je Nacionalni program. Naime, svake godine u našoj županiji od raka dojke oboli od 30 do 40 žena,” naglasila je voditeljica Službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević. Dodaje da se, iako je riječ o visokoj brojki, Požeško-slavonska županija još uvijek nalazi ispod državnog prosjeka i po pojavnosti i po smrtnosti.

“O tome smo u našim javnozdravstvenim krugovima već u nekoliko navrata raspravljali. Ide nam u prilog činjenica da žene u našoj županiji i dalje žive u pretežno ruralnim krajevima, rađaju ranije i dulje doje, nisu u središtu gradske vreve i zagađenja, a tu je i veliki odaziv na preventivne pregled. U usporedi primjerice s Brodsko-posavskom županijom gdje su radiolozi i kirurzi jako razočarani slabim odazivom, negdje su na 40 posto obuhvata i žene im dolaze u kasnim stadijima, kod nas je to visokih iznad 70 posto žena obuhvaćeno pregledima što i jest cilj. Činjenica je da će jedna od 11 žena tijekom života oboljeti od raka dojke i  doista  ima smisla otići i napraviit mamografiju jednom u dvije godine,” rekla je Kovačević.

I ovom prigodom pozvali su žene da se odazovu pozivu na preventivni pregled, mogu birati i termine, a unazad nekoliko mjeseci, zahvaljujući dobroj suradnji i susretljivosti radiologa i bolnice,  u Općoj županijskoj bolnici Požega otvoreni su i termini pregleda subotom. Odazovite se, taj čin može učiniti veliku razliku!

Više iz kategorije