Količine otpada u vinogradarstvu mogu se iskoristiti kao izvor energije

Autor: D.K.

POŽEGA – Visoka potrošnja energije u procesima proizvodnje vina predstavlja značajan faktor cijene vina. Da bi ostali konkurentni, proizvođači vina moraju trajno pronalaziti nova rješenja za poboljšanje energetske učinkovitosti, a time i smanjiti proizvodne troškove. Kontinuirano i učinkovito upravljanje postojećim resursima, uvođenje obnovljivih izvora energije kao što su: energija sunčevog zračenja, geotermalna energija, energija vode, energija vjetra, biogoriva, biomase i dr., postalo je imperativ i jamac opstanka na oštrom tržištu vina. Pri tome nužna je suradnja vinara i projektanata, kao i akademske zajednice, proizvođača oprema u vinarstvu i vinogradarstvu.

Mario Jakobović, viši predavač na Veleučilištu u Požegi

Hrvatska komora inženjera strojarstva, Područni odbor Osijek i Veleučilište u Požegi održalo je seminar o gospodarenju energijom i obnovljivim izvorima u proizvodnji vina.

-U vinarstvu i odvijanju procesa glavnina otpada pripada “komu” koja u sebi sadrži peteljke, sjemenke koje su visoko bogate tvarima, mineralima, uljima, a koje se koriste u prehrani, kozmetici i industriji kao ulja za visoko precizne strojeve, ali prvenstveno kao ulja koja imaju visoku vrijednost na tržištu. Otpad koji mi sada to samo tako nazivamo u stvari je jedna visoko vrijedna sirovina – rekao je Mario Jakobović, viši predavač na Veleučilištu u Požegi.

dr.sc. Dinko Zima, dekan požeškog Veleučilišta

Dekan požeškog Veleučilišta dr.sc. Dinko Zima je istakao kako su četiri predavanja održana na inicijativu Hrvatske komore inženjera strojarstva ina kojem će uz ostale sudjelovati studenti, profesori, a i učenici srednje škole čime će se dati doprinos u općem podizanju znanja o održivom gospodarenju energijom s naglaskom na vinogradarstvo i vinarstvo.

Zvonko Tepeš, član Hrvatske komore inženjera strojarstva

Na razini godine Hrvatska komora inženjera strojarstva, Područni odbor Osijek organizira desetak predavanja pa je tako i ovo organizirano u suradnji s Veleučilištem u Požegi.

-Prezentirat ćemo nove tehnologije u obradi otpada koji nastaje u vinarstvu i vinogradarstvu. Kroz niz predavanja strojari će pokušati saznati kako se i na koji način oni mogu uključiti u proizvodnju opreme kojom se prerađuje nastali otpad – istakao je Zvonko Tepeš, jedan od članova Hrvatske komore inženjera strojarstva.

 

Više iz kategorije