Milijunski projekti spremni za realizaciju, čekaju se natječaji

Autor: DK

POŽEGA – Povodom Dana grada Požege u Gradskom kazalištu Požega održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Požege na koju su se uz gradske vijećnike odazvali predstavnici vjerskog, kulturnog i gospodarskog života među kojima su bili i visoki dužnosnici iz pojedinih ministarstava i drugih institucija između kojih uzdvajamo nazočnost potpredsjednika Hrvatskog sabora Ante Sanadera.

Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Požege Nino Smolčić koji je između ostalog istakao kako je uvijek otvorena mogućnost na sjednicama Gradskog vijeća mogućnost predlaganja i rasprave što ne treba poznavati stranačku, ideološku ili bilo koju opredjeljenost.

Nino Smolčić, predsjednik Gradskog vijeća grada Požege

Čak štoviše pozivam učestalo pozivamo sve vijećnike da se što intenzivnije uključe u proces predlaganja. Upravo takav obrazac ponašanja postao je standard. Nažalost u negativnoj politici pojedinci su iznimno aktivni, ali kad treba biti kreativan i predlagati onda znanje i neophodna kreativnost izostaje. Upravo takve stvari moramo mijenjati jer treba biti širi motiv od samog političkog – rekao je između ostalog Nino Smolčić, predsjednik Gradskog vijeća grada Požege.

O rezultatima rada u protekloj godini te planovima i projektima koji su pripremljeni za 2016. godinu iscrpno je predstavio gradonačelnik Požege Vedran Neferović.

Vedran Neferović, gradonačelnik grada Požege

-Protekla godina nije bila lagana. Zbog Vladine odluke o novoj raspodjeli poreza na dohodak, ostali smo bez više od 4 milijuna kuna u proračunu. Ta pogrešna odluka Vlade koštala je naše sugrađane dugo iščekivanog asfalta u nekim ulicama, u koje je taj novac mogao i trebao biti utrošen. Vjerujem kako će nova Vlada raditi na pružanju boljih uvjeta za provedbu aktivnosti kojima je cilj planiranje, provedba i vrednovanje programa namijenjenih razvoju jedinica lokalne samouprave, poticanje razvoja prekogranične suradnje, kao i priprema dokumenata te projekata za korištenje sredstava fondova Europske unije. Od dolaska 2013. godine do danas, odradili smo pripreme te spremili dokumentaciju za mnogo iznimno važnih projekata u gradu koji su do sada bili zapostavljeni i čije se rješavanje odgađalo ili zanemarivalo godinama. Primjerice, još 2002. godine pokrenuto je pitanje uređenja Gradskog muzeja u Požegi. Gotovo 13 godina kasnije, dočekao nas je neriješni probem zgrade Gradskog muzeja koja propada, suvlasnički odnosi nisu bili riješeni, a nije postojao ni natječaj za prijavu projekta obnove. No, strpljenjem, snažnom voljom i željom za kompromisom, uspjeli smo doći do rješenja ovog dugogodišnjeg problema. Grad Požega postigao je dogovor sa suvlasnikom ove vrijedne kulturne baštine te napokon obnova zgrade Gradskoga muzeja, ustanove koja od svoga osnutka radi na očuvanju kulturne baštine Požege i Požeštine, napokon može početi – naglasio je Neferović.

Mnogih projekti vezani za grad Požegu realizirani su preko Ureda za EU integracije, za što se smatra da je odluka o osnivanju tog ureda bila ispravna.

-Još jednom se ispravnom pokazala odluka iz 2013. godine o osnivanju Ureda za europske integracije preko kojega je osmišljeni i u djelo provedeni brojni projekti, a putem kojega je u protekloj godini i zaposlena 61 osoba – 40 asistenata u nastavi kroz II. fazu projekta „Petica za dvoje“ 10 gerontodomaćica, 5 njegovateljica, pomoćni radnik i koordinator projekta zaposleni su kroz projekt „Radom za zajednicu i sebe“, proveden u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, dok su 4 osobe zaposlene u Multifunkcionalnom centru za osobe s invaliditetom. U ovom trenutku grad Požega ima 97 milijuna kuna potpuno spremnih projekata koji čekaju provedbu ili natječaj. Kako bismo nastavili priču koju smo započeli dignuli smo kredit u iznosu od 35 milijuna kuna putem kojega ćemo realizirati pet kapitalnih projekata – dodao je Neferović te naglasio kako se radi o projektima koji su već u određenoj fazi realizacije, rekonstrukcija Trga sv. Terezije Avilske, rekonstrukciji požeških Gradskih bazena te izgradnja dječjeg vrtića koji bi zadovoljio sve potrebe i standarde.

Najavljeno je i kako će se krenuti u rješenje problema uređenja Trga Sv. Trojstva kako bi se parkirališni prostor uklonio sa središnje plohe.

-Želimo dobiti konačno rješenje poštujući povijesnu tradiciju i izgled uže gradske jezgre, pokušat ćemo gradsku tržnicu zadržati u samom centru grada gdje je ona oduvijek i bila te je u tijeku izrada projektnog zadatka koji će biti osnova za raspisivanje arhitektonsko – urbanističkog uređenja plohe trga, a ujedno i obodne izgradnje – dodaje Neferović navodeći još niz projekata koji se planiraju u skorijoj budućnosti.

Potpisivanje sporazuma o bratimljenju grada Požege i grada Crikvenice, potpisnici gradonačelnici, Vedran Neferović i Damir Rukavina.

Na svečanoj sjednici potpisan je sporazum o bratimljenju grada Požege i grada Crikvenice kojeg su potpisali gradonačelnici Vedran Neferović i damir Rukavina. Dodijeljena su priznanja i kolektivne nagrade.

Kolektivne nagrade grada Požege uručene su požeškim HGSS-ovcima, Općoj županijskoj bolnici Požega, Elposu d.o.o. i NK Slavoniji. Godišnju su nagradu dobili Dragutin Mihelčić, Peter Logar iz Austrije i Mirko Čaćić, te posmrtno novinarka Verica Rebrina. Povelju humanosti dobila je Katolička osnovna škola, a nagrade za životno djelo Tomislav Witenberg i prof. Vladimir Vugrinec.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan i izaslanik predsjednice RH

Na svečanoj sjednici u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović govorio je njen izaslanik požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a čestitku je uputio i Željko Turk, predsjednika Udruge gradova i gradonačelnika Grada Zaprešića, te  Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice.

Na središnjem Trgu sv. Trojstva obavljena je smotra povijesnih postrojbi, a u pješačkoj zoni održan je Sajam antikviteta i Sajam starih zanata koji su okupili 45 izlagača iz cijele Slavonije, a koji su organizirali Tjednik Kronika Požeško-slavonska te Turistička zajednica Grada Požege.

/Foto: D.Mirković /

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: