Gospodarsko socijalno vijeće treba imati veći utjecaj na donošenju važnih odluka

Autor: D.K.

Željko Jakopović 1.3.2016 - CopyPOŽEGA – Jučer su na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Požeško-slavonske županije razmotreni strateški projekti koji su od velike važnosti kojima bi se potakao razvoj gospodarstva, a samim time poboljšala i kvaliteta življenja.

-Danas je revidiranje Gospodarsko-socijalnog vijeća Požeško-slavonske županije u kojem smislu ima nekakvih promjena ispred sindikata i poslodavaca, a mi smo kao članovi sa razine lokalne i regionalne samouprave ostali isti. Današnja je svrha sastanka je da se promjene zarotiraju i da se izabere predsjednik prema već zadanim kriterijima, jer svake godine iz jednog od partnera je predsjednik. Razgovarat ćemo od strateških važnih planova za našu županiju što je aktualno i očekuje se vrlo aktualan i zanimljiv nastup GSV-a a razini države. Jedan od prijedloga je izrada Zakona o javnoj nabavi za koji će poslodavci i sindikati ponuditi Saboru i Vladi na usvajanje jer se drži da značajan dio novca prolazi izvan sustava što je uočen kao problem i na našoj razini. Partnerima ćemo reći što su to strateški projekti i ciljevi županije prvenstveno misleći na vodno gospodarstvo i akumulaciju Kamenska s kojom bi se riješio i problem suše ali i poplave. Dat ćemo naglasak i na nekadašnje odmaralište Zvečevo koje je u turističkom smislu biobiser ovog prostora. Smatramo da sada možemo po pitanju toga doći do kvalitetnog rješenja kako bi došli u posjed tog prostor i isto ponudili investitorima. Razgovarat ćemo oko revitalizacije svinjogojstva, prometnoj infrastrukturi i drugim značajnim projektima. Partneri u GSV-u trebaju reći što je to za županiju prihvatljivo i koji se projekti trebaju forsirati -rekao je dosadašnji predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Požeško-slavonske županije i zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović koji je naglasio kako bi u ovoj godini sindikati trebali dati predsjednika GSV-a za Požeško-slavonsku županiju.

Odluke na Gospodarsko-socijalnom vijeću Požeško-slavonske županije se donose ravnopravno i konsenzusom tako da u tom smislu nema nikakvog nadglasavanja.

-Moje osobno je mišljenje da bi trebali ići prema državnom GSV-u s prijedlogom da GSV ima veći utjecaj u donošenju odluka vezanih za razvoj gospodarstva. To za sada nije prošlo na razini države tako da je GSV samo savjetodavno tijelo koje predlaže i sugerira, a nema nikakvu zakonodavnu moć. Nije GSV beznačajan ali se trebamo nadati da će biti proaktivniji i da će se ići sa prijedlozima koji su aktualni u državi i da damo svoje mišljenje prije donošenja odluka na Vladi i Saboru. To bi značilo da bi bilo participiranje u donošenju odluka svih struktura – zaključio je Jakopović.

Više iz kategorije