Gradski vijećnici prihvatili prijedlog za dodjelu godišnje nagrade, povelju humanosti i nagrade za životno djelo

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Prema jučerašnjoj odluci Gradskog vijeća grada Požege ovogodišnja javna priznanja, godišnje nagrade, povelju humanosti i nagrade za životno djelo biti će dodijeljene na Svečanoj sjednici 12.ožujka.

Javna priznanja dobiti će Opća županijska bolnica Požega, tvrtka Elpos d.o.o Požega, Hrvatska gorska služba spašavanja – stanici Požega, i Nogometni klub Slavonija.

Godišnju nagradu dobiti će Mirko Ćaćić, Dragutin Mihelčić, Peter Logar i posmrtno Verica Rebrina, dok će povelju humanisti dobiti Katolička osnovna škola, a nagradu za životno djelo Vladimir Vugrinec i Tomislav Wittenberg.

Kolektivnu nagradu primit će Opća županijska bolnica Požega čija povijest datira još iz davane 1836 godine. Bolnica ove godine obilježava 180 godina od osnivanja i 80 godina rada suvremene bolnice na današnjoj lokaciji. Danas bolnica ima 600 zaposlenih, a od prije dvije godine u sastavu ustanove je i pakračka bolnica. Godišnje se u bolnici liječi preko 19 tisuća pacijenata u stacionaru i dnevnoj bolnici te više od 300 tisuća pacijenata u polikliničko konzilijarnim i dijagnostičkim jedinicama. Opća županijska bolnica je u 2014. godini, u svojoj kategoriji, proglašena najboljom hrvatskom bolnicom.

ELPOS d.o.o. Požega obiteljska je tvrtka specijalizirana za projektiranje, proizvodnju, isporuku i ugradnju opreme za niskotemperaturna električna grijanja koja je na svom području vodeća tvrtka u RH. Tvrtka je 2012. godine izgradila i pustila u rad prvu sunčanu elektranu na području Požeško-slavonske županije, a ima i jedan od najboljih laboratorija u RH za električna mjerenja.

Hrvatska gorska služba spašavanja, stanica Požega, udruga je istinskih humanista i avanturista koja djeluje na području Grada Požege od 1969. godine i od samih početaka okuplja volontere koji iza sebe imaju brojne, izuzetno zahtjevne akcije. U 2015. godini požeška stanica HGSS-a imala je 137 aktivnosti, od toga 24 akcije. Među najzahtjevnijima je zasigurno šestodnevna potraga za nestalom djevojkom u rijeci Orljavi, u ožujku prošle godine te potraga za izgubljenim bratom i sestrom u susjednoj Bosni i Hercegovini. Danas požeška stanica HGSS-a ima 33 člana, a dio ekipe je i potražni pas, belgijska ovčarka Lara.

Nogometni klub Slavonija, u suradnji s Gradom, pokrenuo je projekt Škole nogometa Grada Požege, s ciljem okupljanja djece od 5 do 14 godina s područja grada, ali i šireg gradskog područja radi omogućavanja da, sa školovanim trenerima, razvijaju svoje sportske i ljudske potencijale. Danas u Klubu 11 školovanih trenera provodi treninge s više od 300 djece uz primjenu najsuvremenijih metoda. Sve je to rezultiralo zavidnim rezultatima, osvojenim medaljama i peharima na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi, koja je od svoga osnutaka uključena u projekt školovanja djece u Beninu, jednoj od najsiromašnijih afričkih zemalja, dodijeljena je Povelja humanosti. Školske godine 2009/2010., kada je krenula prva generacija učenika ove škole, na prijedlog roditelja, oba tadašnja razreda prihvatila su, da će svake školske godine skupiti po 100 eura kako bi mogli školovati po jednog učenika u Beninu. Svaki je razred dobio ime jednog učenika i njegovu fotografiju. Dolaskom generacija novih učenika u ovu školu, svaki se razred priključivao akciji koja traje od prvog razreda do završetka osnovne škole. U sedam godina postojanja učenici ove škole prikupili su 40 tisuća kuna i time su svojim siromašnim prijateljima iz Benina omogućili školovanje, ali i jedan obrok dnevno.

Nagrade za životno djelo primiti će Vladimir Vugrinec i Tomislav Wittenberg.

Vladmir Vugrinec, profesor znamenite požeške Gimnazije, diplomirao je fiziku s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. Radio je u Požegi, na Poljoprivrednom tehnikumu, u Gimnaziji i Centru za usmjereno obrazovanje sve do umirovljenja 1985. godine. Profesor Vugrinec, u svom dugom radnom vijeku postavio je temelje nastave fizike koja je profilirala mnoge učenike požeške Gimnazije. Zahvaljujući profesoru Vugrinecu, sačuvan je fundus iz kojega je, pod stručnim vodstvom Hrvatskog školskog muzeja, osnovan jedinstveni Gimnazijski školski muzej u Požegi.

Tomislav Wittenberg je svojim pisanim djelima i monografijama (Puvarija, Osam generacija Thallera, Velika obitelj Lermanovih i dr.) dao vrijedan doprinos popularizaciji zavičajne povijesti. Svojim jednostavnim stilom omogućio je zainteresiranim pojedincima, a ne samo stručnjacima da ponešto saznaju o njegovim pogledima na prošlost požeškog kraja.
Godišnje nagrade dodijeljene su Mirku Ćaćiću, Dragutinu Mihelčiću, Peteru Logaru i Verici Rebrini, posmrtno.

Verica Rebrina rođena je 1959. godine u Osijeku, a djetinjstvo je provela u baranjskom selu Grabovac. Fakultet novinarstva završila je u Sarajevu. Cijeli radni vijek, gotovo 35 godina provela je u Požegi, gdje je u početku bila novinarka Požeškog lista i Županijskog radija Požega, kasnije Glasa Slavonije, Agroglasa te Glasa lova i ribolova. Verica Rebrina bila je uključena aktivno i u rad nekoliko udruga na području Grada Požege. Poseban doprinos dala je u GKUD-u Požega i Odbojkaškom klubu Požega gdje bila jedna od pokretača Ženske odbojkaške lige Požega.

Mirko Ćaćić od 1993. godine vodi Gradsku glazbu Trenkovi panduri iz Požege, s kojom godinu za godinom osvaja najbolja mjesta na smotrama puhačkih orkestara Hrvatske. Također, vodi podmladak Gradske glazbe Trenkovi panduri iz Požege, a od 2012. godine Glazbu Jakšić te iste godine sudjeluje u osnivanju Big Banda Požega.
Dragutin Mihelčić građevinski fakultet završio je 1969. godine u Zagrebu, a potom se zapošljava u tvrtki Hidroprojekt. Od srpnja 1991. godine direktor je tvrtke Hidroprojekt d.o.o. koja radi na poslovima vodoopskrbe, odvodnje i navodnjavanja i dr. Dragutin Mihelčić posebno je zaslužan za rješavanje problema vodoopskrbe Požeštine devedesetih godina prošlog stoljeća.

Peter Logar, državljanin je Republike Austrije koji je kao časnik austrijske vojske bio zadužen za obuku mladih časnika, sve do 1992. godine. Godinu dana kasnije počinje raditi kao koordinator za izbjeglice iz ratom zahvaćenih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine te na koordinaciji projekata pomoći u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu. Važno je istaknuti da je u 2015. godini Peter Logar donirao Gradu Požegi akcidentno vozilo s opremom za pretakanje opasnih tvari i saniranje mjesta događaja, prethodno organiziravši petodnevnu obuku za zapovjednike vatrogasnih centara i javnih vatrogasnih postrojbi iz cijele Požeško-slavonske županije.

/Izvor, pozega.hr/

Više iz kategorije