Kutjevo i Kutjevačko vinogorje centralno mjesto projekta s Kućom graševine

Autor: Požega.EU

POŽEGA – “Svijet graševine” je projekt u intenzivnoj pripremi od strane Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije, a uključuje gradove Kutjevo, Pakrac i Pleternicu od kojih je Kutjevo, tj. Kutjevačko vinogorje zapravo centralno mjesto projekta s Kućom graševine kao platformom projekta, dok su Pakrac i Pleternica neke vrste mikro destinacija sa svojim objektima koji će također razvijati kulturu vinarskog turizma u Požeško-slavonskoj županiji. U Pakracu je to reprezentativni objekt Spahijskog podruma, a u Pleternici bi se projekt Svijeta graševine vezao uz tamošnji objekt Muzeja bećarca.


Projekt je već ishodio sredstva Ministarstva turizma za izradu Idejnog muzeološkog i muzeografskog rješenja, i upravo je to bio povod da se dana 16. veljače 2016. godine u Maloj vijećnici Požeško-slavonske županije sastanu glavni dionici projekta, te razmotre predmetno Idejno rješenje izrađeno od strane tvrtke Muze d.o.o. iz Zagreba, čija je direktorica Dragana Lucija Ratković Aydemir predstavila isto u vidu prezentacije pred okupljenim predstavnicima Grada Pakraca – gradonačelnikom Davorom Huškom i suradnicom Ivanom Orbanom, Grada Kutjeva – gradonačelnikom Josipom Budimirom i suradnicima Vinkom Murarom i Željkom Antunović, Grada Pleternice – direktoricom PLINK-a Marijom Šarić, Razvojne agencija PANORA – direktoricom Senkom Horvat i suradnicom Veronikom Peić, te požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem.

Prezentacija Idejnog muzeološkog i muzeografskog rješenja izložila je najvažnije postavke projekta sa svim njegovim značajkama vezanim za razvoj kulture vinskog turizma, naročito na području Kutjevačkog vinogorja s Kućom graševine – novoizgrađenim objektom koji prati konture vinogorja, u suglasju je s okolinom, prijateljski djeluje prema svim skupinama, te osigurava vinski doživljaj, a razdijeljena je po funkcionalnim cjelinama – ulazno-izlaznoj zoni s caffe barom, sanitarnim čvorovima, dječjim prostorom i suvenirniciom, nadalje prema izložbenoj zoni, turističkoj točki, interaktivnoj radnoj zoni, te VinLabu kao mjestu susreta tradicije i znanosti. Idejno rješenje integriralo je sva znanja i iskustva dobivena iz ostalih strateških dokumenata i projekata, njegovi elementi moći će se koristiti za prijavu projekta na sve javne pozive, a donijelo je i preliminarne troškovnike s gabaritima unutar kojih će se projekt nadalje razvijati.

U narednom vremenu bit će prije svega potrebno rješavati lokaciju Kuće graševine u području Kutjevačkog vinogorja, što obvezuje Grad Kutjevo, te točne koncepcije i gabarite objekata u Pleternici i Pakracu kako bi se išlo u izradu izvedbenih rješenja, te odredilo stvarne troškove projekta.

Za koordinaciju i pripremu projekta zadužena je Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. koja je već dosad ostvarila dobru suradnju s glavnim dionicima projekta, te ostalim relevantnim tijelima.

/Izvor: Požeško-slavonska županija/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot