Edukativne bojanke djeci predškolskog i školskog uzrasta (FOTO)

Autor: S.P.

POŽEGA  –  Edukativne materijale namijenjeni djeci predškolskog i školskog uzrasta koje je izdao Park prirode Papuk promovirani su u dječjem vrtiću “Radost” u Požegi. Riječ je o bojanki s motivima Parka prirode Papuk i slikovnici naziva “Leptir i mrav”. Kako bi promocija bila što zanimljivija i bolje dočarana održan je mali kostimirani igrokaz i edukativna radionica koji su mališane uputili u radnju slikovnice. Slikovnica priča o suživotu iznimno rijetke vrste leptira, močvarnog plavca i mrava.

mr.sc. Kristina Kožić, ravnateljica Parka prirode Papuk

-Ova priča posebna je zbog toga što priča o leptiru koji je jako rijedak i u Hrvatskoj živi samo na tri mjesta. Radnja slikovnice odvija se na jednoj livadi na Papuku i govori o suživotu leptira, mrava i biljke plućne sirištare. Životni ciklus leptira koji se zove močvarni plavac izuzetno je zanimljiv, naš leptir treba vlažnu livadu na kojoj raste biljka plućna sirištara na koju leptir polaže jajašca i koja je kasnije hrana leptirovoj gusjenici. Kada gusjenica dovoljno ojača treba posebnu vrstu mrava koji je čuvaju u svom marvinjaku i omogućuju da preživi zimu. Na ljeto iz mravinjaka izljeće novi leptir. Ovim edukativnim materijalima želimo djecu upoznati s Parkom prirode, s njegovim značenjem i potrebom da ga se čuva i zaštiti, a slikovnica ima i svoj poučak – jedni drugima smo potrebni i kao prijatelji i kroz život – istakla je ravnateljica Parka prirode Papuk mr.sc. Kristina Kožić prilikom posjete dječjeg vrtića Radost s kojom je bila glavna čuvarica Parka prirode papuk Gordanom Kukić.

Malim domaćinima poklonili su jedan set bojanki i slikovnica kako bi se kroz godinu mogli podsjetiti na zaštićeno područje parka i njegove zanimljive stanovnike.

Više iz kategorije