76 godina od rušenja stare crkve sv. Nikole u Pleternici

Autor: D.K.

Na današnji dan prije 76 godina na pleterničkom su brdu odzvanjale snažne detonacije. Srušena je višestoljetna crkva sv. Nikole.

Stara crkva sv. Nikole u Pleternici fotografirana iz današnje ulice Ive Andrića pokraj mrtvačnice (vlasnik fotografije: dr. Damir Sviben)

Pleternička župa i crkva osnovane su u srednjem vijeku. Župa i naselje Sveti Nikola, kako se Pleternica prvotno nazivala, spominju se u popisima papinske desetine 1335. Tada je ondje zapisan svećenik Pavao. Crkva je tijekom vremena obnavljana, dograđivana i ukrašavana u umjetničkim stilovima ondašnjih vremena. Crkvu sv. Nikole kakvu pamte sada tek malobrojni stariji stanovnici pleterničkog kraja opisao je nekadašnji pleternički župnik, pokojni Ljudevit Petrak. Iz njegovih zapisa saznajemo kako je župna crkva sv. Nikole bila duga 30 m, a široka 8 m. Uz glavni oltar, koji je bio posvećen sv. Nikoli biskupu, u crkvi su bili još i oltari posvećeni sv. Jakovu, sv. Obitelji, sv. Valentinu i Gospi Lurdskoj postavljeni s lijeve i desne strane. Crkva je zasigurno bila poprilično malena u usporedbi s veličinom naselja i župe.

Stara crkva u Pleternici (vlasnik fotografije: dr. Damir Sviben)

1. prosinca 1944. u Pleternici se vode žestoke borbe između domobrana i partizana. Stradale su mnoge zgrade, između ostalih i vojarna na mjestu današnjeg parka. U 1:28 u noći 3. prosinca začula se jaka detonacija na pleterničkom brdu kojeg je obavio dim. Partizani su tijekom noći postavili eksploziv s pet strana crkve i aktivirali ga. Od crkve je ostao samo trijumfalni luk s natpisom ˝KUĆA (…) MOLITVE˝.

Unutrašnjost nekadašnje crkve (vlasnik fotografije: dr. Damir Sviben)

Ratne strahote i zvjerstva nisu prestali rušenjem župne crkve, već su se nastavili i sljedećih mjeseci kada je ubijen tadašnji pleternički župnik Radović. Ubijenog župnika Radovića naslijedio je Ljudevit Petrak, prvo kao upravitelj župe, a zatim i kao župnik župe sv. Nikole. On je u sljedećim godinama pokušavao podići novu crkvu na istom mjestu, ali bezuspješno. Pravo odobrenje vlasti dobio je tek desetljećima kasnije, a novu crkvu gradilo se nekoliko metara od temelja stare. Na starim temeljima izgrađena je skromna spomen crkva, a 1955. Petrak na tom mjestu započinje devetodnevnu pobožnost Gospi od Suza koja je nastavljena do današnjih dana.

Spomen crkva i temelji stare crkve danas (foto: Ivan Katić)
Temelji nekadašnje crkve i nova crkva sv. Nikole u Pleternici (foto: Ivan Katić)

Autor članka: Mario Katić, mag. educ. hist.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88