“Mir kući ovoj i svima koji prebivaju u njoj”

Autor: D.K.

POŽEGA – Ovih se blagdanskih dana na cesti mogu susresti svećenici s ministrantima koji posjećuju obitelji koje ih dočekuju ispred svojih kuća i stanova kako bi primili Božji blagoslov što je već dugogodišnja tradicija kod vjernika katolika.

Tako smo zatekli vedrog i veselog župnika župe sv. Ivana Krstitelja Vidovci, vlč. Branka Šipuru prilikom posjeta obitelji Vinka Kalafatića i Ive Jelića koje kao njihov župnik po prvi puta posjećuje jer je vlč. Šipura novoimenovani župnik u toj župi od kolovoza prošle godine.

Uobičajeno je da blagoslov obitelji započne već na Stjepandan i završi do Bogojavljenja – sv. tri Kralja. Susret svećenika u obiteljima na nekim je mjestima posebno dirljiv susret posebno s onim nemoćnima i starijima koji na svojim bolesničkim posteljama radosno iščekuju dolazak svog župnika ili kapelana kako bi primili blagoslov i prozborili koju riječ.

Primanje svećenika u kuću velika je važnost povodom čega se kuća besprijekorno čisti i pomno se pazi na mnoge druge detalje kako bi se cijela obitelj pred svećenikom pokazala u najboljem svjetlu. Prigodom blagoslova obitelji prilika je da se izmire i sve svoje obveze prema župi, a svaka druga davanja svećeniku su na dobrovoljnoj bazi.

 

Više iz kategorije