40. KULENIJADA U POŽEGI: Bogata gastro-turistička tradicija se nastavlja i u epidemiološkim okvirima

Autor: S.P.

Tradicionalna Kulenijada u Požegi, koja se svake godine održava u lipnju posljednjih četrdeset godina, održat će se i ove godine, ali u drugačijem izdanju, u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ocjenjivanje kulena održat će se 26. lipnja u restoranu Grgin dol od 12 do 17 sati, a rezultati ocjenjivanja isti će dan biti objavljeni na web stranici TZ Grada Požege do 19 sati, dok će diplome sudionici natjecanja dobiti poštom.

Kroz proteklih 40 godina u Požegi je na bogatoj tradiciji gastronomije i obrtništva u preradi mesa nastala tradicionalna gastro-turistička manifestacija Kulenijada. Ove godine, zbog okolnosti vezanih uz sprečavanje zaraze bolešću COVID-19, fokus je na stručnom karakteru manifestacije pa će proizvođači ovog mesnog specijaliteta kao i prethodnih godina dobiti povratnu informaciju o kvaliteti svojih proizvoda, no svečane dodjele nagrade i degustacije za građanstvu u tradicionalnom obliku ipak neće biti, najavili su na konferenciji za novinare direktorica TZ Grada Požege Silvija Podoljak, dugogodišnji član žirija Kulenijade, zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha i gradonačelnik Darko Puljašić.

“Ponosni smo što kao jedna od najdugovječnijih i najboljih manifestacija te vrste naša Kulenijada, koja zaokružuje cijelu ovu regiju, obilježava okruglu, 40. obljetnicu. Ovdje se bira kralj kulena i prava je to promocija ovog specijaliteta specifičnog za ovaj dio Hrvatske. Pozivam sve proizvođače i nadam se kako će, kao i svih prethodnih godina, pobijediti najbolji. Ovim promoviramo domaća obiteljska gospodarstva i tradicionalnu gastronomiju te potvrđujemo još jednom kako je ovo doista jedan od najljepših krajeva na svijetu koji nam nudi brojne razloge za ponos,” rekao je gradonačelnik Puljašić dodajući kako će Grad Požega Šampiona 40. Kulenijade nagraditi novčanom nagradom u iznosu od 3.000 kuna.

Iako se početak  Kulenijade veže uz inicijativu tadašnjeg Večernjeg lista,Turistička zajednica Grada Požege kroz vrijeme se profilirala kao partner pa i glavni organizator cijelog događaja. Požeška Kulenijada od prvog dana imala je reprezentativne ocjenjivače, a ponosni smo što smo i ove godine kada je situacija s manifestacijama vrlo zahtjevna, ipak pronašli način da održimo manifestaciju i sačuvamo tradiciju,” rekla je direktorica TZ Grada Požege Silvija Podoljak.

Kulenari su pozvani da se prijave u Turistički ured, Turističke zajednice Grada Požege na mail tz-pozega@po.t-com.hr ili telefon 034 274 900. Na ovom natjecanju nema kotizacije. “Uzroci se preuzimaju u periodu od 23. lipnja do 26. lipnja u 12 sati s potvrdom o ispravnosti mesa. I ove godine kulenari mogu osobno donijeti svoje uzorke kulena ili nam se javiti da ih mi preuzmemo jer zbog epidemioloških mjera nema svečane dodjele nagrada, a rezultati će biti objavljeni nakon ocjenjivanja na press konferenciji. Novost za ovu godinu je i promocija slavonskih jela u Restoranima koji su se javili unutar akcije Dani kulena u restoranima. Restorani će uzorke kulena s natjecanja na Kulenijadi ponuditi svojim gostima kao besplatno predjelo uz slavonska jela. Restoran Grgin dol nudi kulen kao predjelo uz Odrezak barun Trenk, a Krčma Zlatni lug nudi kulen kao predjelo uz Odrezak Zlatni lug. Pozivamo sve posjetitelje, sugrađane i goste da posjete naše restorane i njihove odabrane menije uz koje će moći kušati ove slavonske delicije s natjecanja,” rekla je Podoljak.

Iako epidemiološki okvir diktira kako će izgledati ovogodišnja Kulenijada, postoji nešto što se ne mijenja, a to je ocjenjivanje, naglasio je Ferdinand Troha. “I ove godine povjerenstvo je kompetentno na čelu s predsjednikom Matom Matijevićem koji je dugi niz godina u komisiji. Tu je i Damir Hruška te predavačica na Veleučilištu u Požegi dipl. ing Prehrambene tehnologije Helena Marčetić. Očekujemo da nas i ove godine kulenari iznenade i da nam donesu puno uzoraka koji će se odlikovati izvrsnošću u onom što inače ocjenjujemo – vanjskom izgledu, konzistenciji, izgledu prereza, mirisu i okusu,” rekao je Troha.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88