320 GODINA GIMNAZIJE U POŽEGI – “Non progredi, est regredi”: kroz različite aktivnosti stvarati i napredovati uz veliko uvažavanje tradicije /FOTOGALERIJA/

Autor: S.P.

POŽEGA – Vežući se datumski uz Europski tjedan i Dan Europe,  Gimnazija u Požegi  proslavila je 320- tu godinu svog postojanja. Program jubilarne obljetnice bio je posvećen bogatoj povijesti te postignućima ovjenčanoj sadašnjosti kao čvrstima temeljima za budućnost. “Cilj nam je njegovati prepoznatljivost jer naše učenice i učenici većinom su mladi izvanprosječnih akademskih sposobnosti, širokih interesa i vrlo marljivi, a mnogi od njih su i potencijalno daroviti – takva djeca mogu i traže više u učenju, stvaranju, spoznavanju” naglasila je ravnateljica Gimnazije dr. sc. Vesna Vlašić.

Vrhunska obrazovna ustanova s bogatom tradicijom, Gimnazija u Požegi, priznata je i poznata u Hrvatskoj i šire, a brojni njeni učenici i profesori u 320 godina ostavili su dubok trag u svim segmentima nacionalnog bića. Na tradiciju i povijest Gimnazije podsjetila je ravnateljica dr. sc. Vesna Vlašić pozdravljajući na svečanoj akademiji u Gradskom kazalištu Požega nazočne učenike, profesore i uzvanike.

“20. lipnja 1877 godine Ban Ivan Mažuranić na otvaranju nove gimnazijske zgrade zaželio je Gimnaziji: “Neka uspijeva na razvoj i napredak znanosti uopće i napose na ponos grada Požege i njegovo stanovništva kao i cijele hrvatske domovine.” A 21. lipnja 1891 prilikom blagoslova gimnazijske zastave kuma Marija Rainer izrekla je želju: “Mladež koja se ovdje odgaja neka napreduje u znanosti i krjeposti”. Ove želje davno izrečena, ostvarile su se i mogu se zaželjeti i danas, za sve buduće generacije gimnazijalaca koje će pohađati našu školu, jednu od najstarijih obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj,” rekla je ravnateljica Vlašić podsjećajući kako Gimnazija u svojim dnevnicima čuva poznata imena učenika i profesora poput Antuna Kanižlića, Vjekoslava Babukića, Franje Cirakija, Miroslava Kraljevića, Janka Jurkovića, Josipa Eugena Tomića, Otona Kučeru, Dragutina Lermana, Julia Kempfa, Matka Peića, Emila Roberta Tanaja, Bože Udovičića i mnogih drugih. “Cilj nam je njegovati prepoznatljivost jer naše učenice i učenici većinom su mladi izvanprosječnih akademskih sposobnosti, širokih interesa i vrlo marljivi, a mnogi od njih su i potencijalno daroviti – takva djeca mogu i traže više u učenju, stvaranju, spoznavanju”

Gimnaziju danas pohađa 399 učenika u programima Opće, Prirodoslovno-matematičke i Jezične gimnazije te 60 učenika Glazbene škole. U Gimnaziji je zaposleno 69 djelatnika, ono čime se mogu podičiti je jedna od najneobičnijih i najljepših školskih zgrada u Hrvatskoj u koju Gimnazija smještena 2009. godine i koja arhitektonski i opremom omogućava nastavu u jednoj smjeni, brojne izvannastavne aktivnosti te kreativno i nadahnjujuće ozračje. Kao posebnost izdvaja se Školski muzej i Zvjezdarnica na tragu čuvenog profesora Otona Kučere koji je s gimnazijalcima davno radio prva astronomska promatranja. No, najviše se ipak ponose svojim učenicima, rekla je ravnateljica Vlašić. “Oni godinama sudjeluju i osvajaju nagrade na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima i smotrama. Na županijskim natjecanjima i smotrama sudjeluje svake godine oko 50 posto učenika. Primjerice, u 104 natjecanja naši učenici su se plasirali između deset najboljih. Od toga izdvajam 39 prvih mjesta u 27 natjecanja. Najviše prvih mjesta i zlatnih medalja osvojili smo nakon obnavljanja gimnazijskog programa iz informatike. Gimnazijski učenici bili su zapaženi na državnim smotrama literarnog, dramskog, novinarskog stvaralaštva, likovnom izrazu, filmu, fizici, matematici, povijesti, Goranovom proljeću itd. Od međunarodnih natjecanja izdvajam Srednjoeuropsku međunarodnu informatičku olimpijadu gdje smo osvojili četiri zlatne, tri srebrne i četiri brončane medalje.

Možemo se pohvaliti uspjesima na Državnoj maturi gdje smo visoko iznad prosjeka. Uz naše učenike za ovakva postignuća zaslužni su i kvalitetni, ambiciozni i vrijedni profesori. A budućnost naše škole sadržana je u gimnazijskom geslu “Non progredi, est regredi”- kroz različite aktivnosti stvarati i napredovati uz veliko uvažavanje naše tradicije.

Cilj nam je njegovati prepoznatljivost jer naše učenice i učenici većinom su mladi izvanprosječnih akademskih sposobnosti, širokih interesa i vrlo marljivi, a mnogi od njih su i potencijalno daroviti – takva djeca mogu i traže više u učenju, stvaranju, spoznavanju” rekla je ravnateljica Vlašić.

Sve nazočne u ime osnivača, Požeško-slavonske županije, pozdravio je župan Alojz Tomašević, a pozdravne riječi uputio je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora dr. Željko Glavić te pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin.

Program obilježavanja visoke obljetnice Gimnazija nastavlja i narednih dana prigodnim zbivanjima uz susrete s izložbe, promocije te susrete s akademicima, bivšim gimnazijalcima.

Foto: D. Mirković [FGAL id=255884]

Više iz kategorije