Požeški branitelji i zainteresirani građani na tribini Đure Glogoškog

POŽEGA – Sinoć je Glazbenoj školi u organizaciji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Trenk iz Požege organizirana Javna tribina o prosvjedu branitelja na kojoj su gostovali Đuro Glogoški, Dražimir Jukić i Josip Klemm.

Đuro Glogoški predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida I. skupine

-Ovo je 32. Tribina koju održavamo kojom želimo upoznati sve hrvatske branitelje i sve zainteresirane koji je to program Vlade Republike Hrvatske prema hrvatskim braniteljima, kakav je odnos prema članovima njihovih obitelji i kakva je zaštita digniteta Domovinskog rata. Poznato vam je što traže hrvatski branitelji, tražimo smjenu ministra Predraga Matića, njegove zamjenice i njegovog pomoćnika, objedinjavanje svih prava u jednom zakonu koji treba postati ustavni zakon. Predrag Matić, njegova zamjenica i pomoćnik nisu zaštitili hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji kao i dignitet Domovinskog rata. Činjenica je da od prvog dana govorimo istinu, pokazatelj je da Vlada iz dana u dan donosi uredbe, ništa se tu ne radi kroz izmjene i dopune Zakona o braniteljima već kroz uredbe Vlade, kako bi se prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji izjednačila s onima koji su sudjelovali u agresiji na RH – rekao je Đuro Glogoški predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida I. skupine i jedan od vođa braniteljskog prosvjeda u Zagrebu, u Savskoj ulici.

Glogoški je istakao na poseban upit novinara da su oni sve spremni izdržati i dalje, da sada kad su im uzeli WC, da očekuju i da im jednog dana isključe struju ali i da oni uvijek imaju rješenje i za takve probleme jer su rješenje imali i 91. godine kada su stali u obranu Republike Hrvatske.

– Ne bi se iznenadili s obzirom na sve ono što čini prema hrvatskim braniteljima ni takvom scenariju na čelu s ministrom Matićem i Vladom RH. Prosvjedovat ćemo do ispunjavanja svih naših zahtjeva, a i poslije izbora ako bude trebalo neovisno o tome koja je politička opcija na vlasti. Govorili smo sve je počelo 2001. godine, tada su donošenjem Zakona o pravima hrvatskih braniteljima, i neovisno o tome koja je politička opcija bila na vlasti. Dolazilo je do smanjivanja ili ukidanja prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji zbog čega i tražimo ustavni zakon o pravima branitelja kako bi zaštitili ta prava, jer da ne bi političke opcije manipulirale prema hrvatskim braniteljima – zaključio je Glogoški i naglasio kako sada boravi u hotelu Sheratonu jer je nakon odlaska iz kuće u Zaprešiću prihvatio svojevremenu ponudu zamjenice ministra branitelja Vesna Nađ koja je ponudila je u samom početku smještaj svim 100% invalidima prve skupine da mogu spavati u hotelu što je Glogoški i prihvatio.

Na skupu se obratio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, umirovljeni general Hrvatske vojske koji daje svesrdnu potporu braniteljima koji prosvjeduju u Savskoj 66.

Župan požeško-slavonski Alojz Tomašević

– Ja vas dragi prijatelji, ratnici i suborci pozdravljam otvorene duše i otvorenog srca i ponosan sam što smo danas upravo baš ovdje. Vaša istina i za ono što se vi borite gotovo 170 dana je i naša istina. To je važno poručiti svima onima koji danas žele baciti ljagu na najsvjetliju točku hrvatske domovine, moderne hrvatske države a to je Domovinski rat. Sigurno je ili nas ne vole, ili nas ne trebaju, i mi smo za njih balast i mi smo za njih oni koje oni nisu tražili. Točno je, nismo 90. godine ni mi njih tražili. Mi smo domovinu stvorili, mi smo možda njima i oduzeli njihovu domovinu, njihovu Jugoslaviju, pa možda nas zato i ne vole. Ako je tako, onda neka me ne vole i neka nas ne vole – rekao je župan požeško-slavonski Alojz Tomašević.

Đuro Glogoški je također dodao kako se u šatoru svakodnevno smjenjuju smjene i da bude od 150 do 250 branitelja koji dolaze davati potporu svima onima koji su obespravljeni i kojima se dovode u pitanje stečena prava.

0 Comment

Send a Comment