Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

11.PUDARIJADA UDRUGE “VINO-KAP” IZ KAPTOLA: Najbolji kotlić skuhao pudar Franjo Kofner [FOTOGALERIJA]

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | 11.PUDARIJADA UDRUGE  “VINO-KAP” IZ KAPTOLA: Najbolji kotlić skuhao pudar Franjo Kofner [FOTOGALERIJA] Požega.eu | 11.PUDARIJADA UDRUGE  “VINO-KAP” IZ KAPTOLA: Najbolji kotlić skuhao pudar Franjo Kofner [FOTOGALERIJA]

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.M.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Slaveći završetak ovogodišnje berbe grožđa, članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola, organizirali su 11. Pudarijadu, jedinu takvu manifestaciju u Hrvatskoj. Čuvajući tradiciju od zaborava kaptolački vinogradari su prije desetak godina ponovo organizirali pudarsku službu. Oni su čuvali vinograde od zlonamjernika, ptica i drugih štetočina, koji su brali grožđe prije njegovog vlasnika nanoseći mu štete. Pudarsku službu čine članovi Udruge “Vino-kap”, a pudar je opremljen službenom odjećom, čegrtaljkom, trubom i dalekozorom, opremom koja služi u obavljanju dužnosti.Udruga je ispred svojih prostorija u Sportskom parku Kaptol, posadila i pokazni vinograd u kojem su prikazali tradiciju branja vinograda. Berači su punili futunje, a grožđe se odmah prešalo. Mošt iz preše mogli su kušati brojni posjetitelji koji su se okupili i podržali ovu tradiciju.Lijepo vrijeme iskoristilo je 14 pudara da pokažu tko od njih zna pripremiti najukusniji pudarski kotlić. Tradicija je to koja je ostala od nekadašnjih priprema objeda u vinogradima za vrijeme pudarske službe. Oni su danima boravili u vinogradima, pa su sami kuhali, a najlakše im je bilo pripremiti u kotliću, razna jela od graha, gulaša, paprikaša do čobanca. Sada su na otvorenom prostoru pudari za svoje obitelji i goste pripremali ukusne kotliće i natjecali se za nagradu „Zlatni kotlić“.

Organizator, Ferdinand Novak, predsjednik Udruge nije krio zadovoljstvo što ih je poslužilo vrijeme, ali i što će vino ove godine biti vrhunsko, jer su kaptolački vinogradari imali obilni urodi sa dobrim sladorom i skladnim kiselinama.Po mišljenju prosudbene komisije, najbolji je kotlić skuhao Franjo Kofner te je osvojio titulu „Zlatni kotlić¨. Nagrade i priznanja mu je predao Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol. Drugi je bio Anto Zeba zvani Pečeni i treći pudar Jozo Vidić.

Uz pune čaše i stolove, ugodno druženje u Kaptolu potrajalo je do sitnih noćnih sati.

Foto: D. Mirković

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo