Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Brojni vjernici proslavili svetkovinu Male Gospe u kutjevačkom pohodištu /FOTOGALERIJA/

PRIJE 7 GODINA
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Brojni vjernici proslavili svetkovinu Male Gospe u kutjevačkom pohodištu /FOTOGALERIJA/ Požega.eu | Brojni vjernici proslavili svetkovinu Male Gospe u kutjevačkom pohodištu /FOTOGALERIJA/

PRIJE 7 GODINA
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED



KUTJEVO - Služenjem središnjeg euharistijskog slavlja brojni su vjernici u Kutjevu proslavili svetkovinu Male Gospe za koji blagdan su se pripremali kroz devetnice. Koncelebrirano misno slavlje ispred kutjevačke župne crkve u obnovi predvodio je požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević u suslavlju s desetak svećenika.

Malo je u današnjem vremenu poznato da je upravo Kutjevo najstarije Gospino pohodište na kontinentalnom dijelu Hrvatske u koje su dolazili brojni vjernici iz gotovo svih udaljenih krajeva od Moslavine i Bilogore, do zapadne i istočne Slavonije, Baranje i Srijema. Za razliku od prijašnjih vremena Malu Gospu dolaze štovati vjernici u Kutjevo iz okolnih župa, gradova Orahovice, Slatine, Našica, Pleternice, Požege i gotovo svih mjesta u Požeškoj kotlini.



Među brojnim vjernicima na euharistijskom slavlju bio je kutjevački gradonačelnik Josip Budmir, njegov zamjenik Ivica Malnar, predsjednik Gradskog vijeća grada Kutjeva Ivica Ribičić i dr.

Još iz turskih vremena postoji predaja o čudotvornoj slici Majke Božje Kutjevske. Tako je sačuvana legenda da je drvena crkva u Kutjevu ostala i za velikih požara i pustošenja. Svaki onaj tko bi se usudio dirnuti u čudotvornu sliku Majke Božje, za koju postoji zapis da datira iz 1511. godine, bivao je kažnjen.

Euharistijsko slavlje završilo je procesijom u duhu priprave za Euharistijski kongres koji će se održati 24.rujna. Biskup Škvorčević pozvao je sve vjernike da uveličaju slavlje na Euharistijskom kongresu.

/Foto: D. Mirković/





Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo