“Zvečevo” vraća državi dio novca za subvenciju plaća jer je u ožujku 58 radnika dobilo otkaz!

Autor: Jelenko Topić

Hrvatski zavod za zapošljavanje(HZZ) zbog utvrđenih nepravilnosti u korištenju mjere subvencija za plaće zbog koronavirus pandemije je zatražio povrat novca od 1658 tvrtki u iznosu blizu 32 milijuna kuna. Među tim tvrtkama je „Zvečevo“ d. d. iz Požege.

-Tvrtka Zvečevo d.d. podnijela je zahtjev za korištenje Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom 25. ožujka 2020. godine za 240 radnika, sukladno kojem je Hrvatski zavod za zapošljavanje izvršio isplatu potpora za ožujak i travanj 2020. Potpisom ugovora poslodavac se obvezao za vrijeme trajanja ugovornog razdoblja zadržati broj radnika za koji je isplaćena potpora. U ovom je slučaju revizijom zahtjeva utvrđeno da je poslodavac uručio poslovno uvjetovane otkaze za 58 radnika već u ožujku 2020., o čemu Zavod nije imao saznanja u trenutku ocjene zahtjeva i isplate sredstava. Budući da se za mjesec u kojem je dan poslovno uvjetovani otkaz ne može dodijeliti potpora jer poslodavac nije zadržao radnike, što je cilj ove potpore, Zavod je od poslodavca Zvečevo d.d. 25. lipnja 2020. dopisom zatražio povrat sredstava za potpore isplaćene za ožujak i travanj za 58 radnika – ističe u HZZ-u. Ovoj tvrtki potpora za svibanj odobrena i isplaćena u iznosu umanjenom za radnike kojima je prethodno uručen poslovno uvjetovani otkaz.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske(PPDIV), koji ima svoju podružnicu u „Zvečevu“ u svibnju je zatražio “provjeru postupanja poslodavca Zvečevo, s obzirom na to da je poslodavac dobio potporu za očuvanje radnih mjesta, iako je u ožujku otpustio oko 60 radnika.

Nakon podnošenja prijave, za koju poslodavac nije trebao niti znati, u tom sindikatu tvrde da njihova povjerenica i predsjednica Radničkog vijeća Anica Đurina doživljava pritiske i uvrede, pa je zbog tog postupanja PPDIV podnio zahtjev za zaštitu dostojanstva. Uprava tvrtke je priopćila da je nakon sklapanja predstečajne nagodbe prije tri godine počeo proces restrukturiranja, te da je racionalizacija broja radnika krenula početkom ožujka ove godine i provedena u skladu sa svim zakonskim okvirima i internim aktima.

-Pravovremeno i potpuno obavijestili smo Radničko vijeće 6. ožujka, te u skladu s pravilima i odredbama Zakona o radu obavijestili HZZ-a Požega 18. ožujka. Mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta za koje smo aplicirali te naknadno i ostvarili zatražene potpore donesene su 20. ožujka. S obzirom na slijed događaja, može se zaključiti da Zvečevo d.d. niti jednim svojim aktom nije imalo namjeru zataškati ili krivo iskazati broj zaposlenih ili u najgorem slučaju krivo prikazati broj otkaza. Zaprimivši jasna usmjerenja povratom određenih sredstava, interna tijela Društva provode analizu primljenih sredstava te u slučaju potvrde preplaćenoga iznosa od strane HZZ-a Zvečevo d.d. nedvojbeno i jasno namjerava vratiti ta sredstva – napisali su u reakciji iz tvrtke, te napomenuli da su sva primljena sredstva “isključivo i jedino korištena u svrhu isplate plaća zaposlenima”. Nadalje tvrde da nema nikakvih pritisaka u bilo kojem smjeru, putem bilo kojih instrumenata od  Uprave prema predsjednici Radničkog vijeća.

-U okolnostima otežanoga poslovanja, te izuzetne borbe za očuvanje neograničenog poslovanja  kako od strane Uprave, tako i od velike većine zaposlenih, podvrgnuti smo pokušaju narušavanja ugleda, čime je potencijalno ugroženo daljnje poslovanje i rad zaposlenih. Zvečevo d.d., kao bitan faktor hrvatske ekonomije i kao jedan od važnih proizvođača prehrambenih proizvoda u RH, nikada nije niti namjerava biti dio navodnih privatnih nesporazuma svojih zaposlenika – zaključili su odgovorni u „Zvečevu“.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88