Župan Tomašević proglasio elementarnu nepogodu za područje gradova Pleternice, Pakrace i Lipika, štete više desetaka milijuna kuna

Autor: DK

POŽEGA – Na području Požeško-slavonske županije 27.lipnja 2016. godine došlo je do nevremena, jakog vjetra, kiše, tuče odnosno leda, a najveće štete zabilježene su na području gradova Pleternice, Pakraca i Lipika.

-Ovakva su nevremena nepredvidiva. Nekoliko sati prije došle su procjene da će se nešto dogoditi na što nismo mogli utjecati. Nažalost još jedna od elementarnih nepogoda koja nas je zadesila u ovih nekoliko godina, a unazad nekoliko vidljivo je da je širih razmjera. Već prema sadašnjim procjenama zadnje nepogode učinile su veće štete, a može se govoriti o desecima milijuna kuna štete, kako na infrastrukturi, gospodarskim i stambenim objektima tako i na poljoprivrednim površinama. Bujice koje su se pojavile ulazile su u stambene i poslovne prostore, a uništavale su i ceste. Obišao sam dio poplavljenih područja, a i sve naše službe bile su na terenu koje su pristupile sanaciji šteta. Pomagalo se i obiteljima u sanacijama krovišta jer je bilo objekata koji su i takve štete pretrpjele uslijed jakog vjetra – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević na tiskovnoj konferenciji koji je danas proglasio elementarnu nepogodu za gradove Pleternicu, Pakrac i Lipik.

Komisije će u roku od osam dana evidentirati nastale štete koje stanovnici na tim područjima trebaju prijaviti u nadležnu jedinicu lokalne samouprave prema mjestu stanovanja.

-Mi ćemo nastojati da se stanovnici i obiteljska poljoprivredna gospodarstva obeštete. Upitno je što će se dogoditi sa uljanom repicom i da li će je uopće i biti, a i kukuruz je u takvoj fazi razvoja gdje se moglo očekivati zametanje odnosno formiranje klipa i ako se bude mogao upotrijebiti i za stočnu hranu biti će dobro. Štete su ogromne i velike, tražit ćemo od ministarstva poljoprivrede da poduzmu sve u što kraćem roku – dodao je župan Tomašević

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: