Župan Tomašević dogovorio gospodarsku suradnju Požeško-slavonske županije i poljskog Lubuškog vojvodstva: „Uvjeren sam da smo napravili veliki iskorak i posao u Poljskoj“

Autor: DK

Pod počasnim pokroviteljskom predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude, uz podršku Hrvatskoga sabora, Ministarstva poljoprivrede RH te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU RH održan je u poljskom gradu Zielona Góra od 12. do 14.rujna Forum poljskih i hrvatskih regija.

U sklopu tog Foruma dogovorena je gospodarska suradnja Požeško-slavonske županije i regije Lubuškog vojvodstva. Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević izrazio je zadovoljstvo što su u Lubuškom vojvodstvu pronašli partnere i što će se potpisati sporazum suradnje i prijateljstva.

-Sporazum suradnje i prijateljstva, temeljen na razvoju gospodarstva, Požeško-slavonske županije i Lubuškog vojvodstva potpisati će se i ratificirati iduće godine 14. travnja, kada Požeško-slavonska županija slavi 810 godina postojanja. U međuvremenu održat ćemo nekoliko sastanaka gospodarstvenika – rekao je župan Tomašević ostavljajući prostor za daljnje dogovore hoće li gospodarstvenici iz Požeško-slavonske županije ići u Poljsku ili će iz te zemlje doći u Požegu.

-Uvjeren sam da smo napravili veliki iskorak i veliki posao u Poljskoj. Već ćemo u srijedu na

Skupštini Požeško-slavonske županije o svemu izvijestiti vijećnike i krenuti u proceduru pripreme dokumentacije koja će se naći pred vijećnicima na Županijskoj skupštini na prihvaćanju – dodao je župan naglašavajući kako su već na prijašnjim forumima razgovarali o tome koje bi vojvodstvo u Poljskoj bilo kompatibilno Požeško-slavonskoj županiji i da s njim potpišu sporazum suradnje i prijateljstva i to da taj dokument bude temeljen isključivo na razvoju gospodarstva.

Mnogo je toga zajedničkog između našeg i gospodarstva Lubuškog vojvodstva. Veoma smo slične regije i zbog geografskog pogleda. Osim poljoprivrede, turizma oni se bave i vinarstvom i vinogradarstvom u čemu je naša Požeško-slavonska županija jedinstvena u Hrvatskoj – naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Lubuško vojvodstvo se nalazi na zapadu Poljske. Zbog velike količine šuma, tradicionalne industrije uključuju preradu drva i proizvodnju papira te namještaja. Od 2010. godine najveću vrijednost za ovo vojvodstvo ima automobilska industrija. U metalnoj industriji osobito se ističe proizvodnja peći za toplinsku obradu i preradu plastike. IT sektor je svojim rješenjima osvojio svjetsko tržište, a prehrambena industrija Vojvodstva temeljena je na uzgoju vinove loze i proizvodnji vina.

Suradnja poljskih vojvodstava i hrvatskih županija započela je prije osam godina kada je Jacek Protas, tadašnji maršalek mazovjeckog vojvodstva, prvi puta pozvao predstavnike hrvatskih županija kako bi razgovarali o kreiranju zajedničkih politika. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine još je više istaknuta potreba za učenjem na primjerima dobre prakse, u čemu se Republika Poljska isprofilirala kao prirodan uzor.

Foto: PSŽ

Razgovarao: D. Krstanović

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: