Župan Lorencinu poručuje: “Ministre, odustanite od ćorava posla i idite na ljetovanje”

Autor: Požega Portal

Alojz Tomašević i Maja jakobovićPOŽEGA – Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i direktorica TZ požeško-slavonske županije Maja Jakobović na današnjoj su konferenciji za novinare ukazali na novi udar koji, kako tvrdi župan, ova Vlada priprema jedinicama lokalne samouprave.

– Javnost mora znati što se ponovno događa u ovoj apsolutno nesposobnoj Vladi i jednom od ministarstava. To potvrđuje da će svi ministri i predsjednik devastirati i rastočiti lokalnu i regionalnu samoupravu. Novi paket zakona, a već su ih nazvali „noćni zakoni“ je ponovno na sceni tako da i Ministarstvo turizma želi izmjene i dopune postojećeg zakona koji će i ova mala i nedostatna sredstva na lokalnoj samoupravi, centralizirati prema Ministarstvu – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Izmjenama zakona želi se postići da 65 posto novca iz sektora turizma ide Hrvatskoj turističkoj zajednici. Do sada je taj postotak išao gradovima i općinama.

– Prijedlog ministra je da tih 65 posto ide u Turističku zajednicu, a gradovi i općine dobit će 25 posto te županije kao i do sada 10 posto. Zamjenjuju sredstva. Gospodo, opet nam kradu i ono malo novca što daju u naše županije. Gradovi i općine koji su otvorili turističke zajednice, mogu ih sada zatvoriti. U našu je županiju ove godine pristiglo 280 tisuća kuna potpore Ministarstva turizma i HTZ. Usporedbe radi, Istra je dobila sedam milijuna – rekao je župan te pitao kojim smjerom ide turizam na kontinentu ili je netko već napravio nove podjele na jug i sjever i želi kontinent staviti izvan bilo kakve mogućnosti razvoja.

Župan je poručio ministru turizma: “Odustanite od ćorava posla, idite na godišnji odmor i bavite se ljetovanjem, a posao ostavite ljudima koji znaju za budućnost”.

Direktorica Maja Jakobović kaže da je prijedlog izmjena zakona u suprotnosti sa smjernicama Strategije razvoja turizma koji je izglasan u Hrvatskom Saboru.

– Bilo kakvo smanjenje prihoda ne može rezultirati razvojem. Sredstva se centraliziraju kako u Ministarstvo turizma tako i u Hrvatsku turističku zajednicu. Iz ove županije preko 250 tisuća kuna prelazi u Zagreb. Hrvatska turistička zajednica novom raspodjelom sredstava gomila novac na računu iako je 2014. godinu završila sa 80 milijuna prenesenih i neutrošenih u danom proračunskom razdoblju – istaknula je Maja Jakobović naglašavajući da predložene izmjene zakona znače ukidanje dvije trećine sadašnjeg turističkog sustava u RH. Predloženom raspodjelom će, dodala je, najviše izgubiti gradovi i općine, posebice oni veći.

– Očitovali smo se o ovim prijedlozima zakona kroz javnu raspravu koja traje do nedjelje, uputili primjedbe i dali prijedloge te uputili isto i Ministarstvu turizma – rekla je na kraju direktorica Maja Jakobović.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: