Žuljevite ruke slavonskog seljaka ubiru plodove svoga rada (foto)

_MG_0882POŽEGA – Jedan od najvažniji poslova u poljoprivredi, kod onih proizvođača koji se bave ratarstvom, je žetva pšenice i berba drugih kultura što je plod njihovog gotovo jednogodišnjeg rada. Ovih se dana intenzivno na poljima mogu vidjeti kombajni i traktori koji ubiru prinose u ne baš očekivanim količinama.

Igor Vlahović, poljoprivrednik iz Drškovaca

-Radimo sve zajedno negdje oko 110 hektara zemlje koju smo podijelili na otprilike četiri jednaka dijela, pšenica, kukuruz, ječam, soja i uljana repica. Danas smo započeli sa žetvom pšenice koje na poljima imamo oko 50 jutara što je negdje oko 35 hektara. Redoslijed žetve je da smo krenuli sa ranijim sortama nakon čega dolaze na red i one kasnije sorte. Sve vozimo kod našeg već starog otkupljivača “Agronom” s kojim imamo jako dobru poslovnu suradnju. Otkupna cijena nam još nije poznata a za očekivati je da će to biti između 1,05 i 1,20 kuna – rekao nam je poljoprivrednik iz Drškovaca Igor Vlahović.

Obitelj Vlahović smatra da se od poljoprivrede može živjeti. Rijetko se koji poljoprivrednik može pohvaliti, koji obrađuje velike površine, s činjenicom da nema niti jedne kune kredita. Kao svijetli primjer toga je obitelj Vlahović koja nema nikakvog kredita i što god radi i ulaže to je isključivo od vlastitih sredstava.

-Sve što zaradimo trošimo na unapređenje proizvodnje. ne kupujemo niti luksuzne automobile niti kuće i jahte. Ulažemo u poljoprivrednu mehanizaciju koja nam je neophodna za obrađivanje zemlje i samo se na takav način može s poljoprivredom solidno živjeti – dodaje Igor i naglašava kako ima u planu u skorijoj budućnosti kupiti traktor koji im je neophodan posebice iz razloga jer će se i njegov sin Ivan posvetiti poljoprivredi koji trenutno radi u jednoj požeškoj tvrtki iz koje planira otići jer vidi budućnost baš u poljoprivredi, za razliku od mnogih koji tako ne razmišljaju.

Ovogodišnja kvaliteta zrna je prema prvim pokazateljima dobra, prinos po jednom hektaru se očekuje 5,5 tona a vlaga će svakako biti ispod 14%. Sve je to moglo biti još i bolje ali se pojavilo, kako nam je rekao Igor, “busanje pšenice” iz kojeg je razloga pšenica ostala malo rjeđa.

Unatoč optimizmu nekih poljoprivrednika Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske “Život” izražava nezadovoljstvo cijenom pšenice za koju tvrde kako je u zemljama na tržištu EU 1,55 kn/kg dok je informacije o cijeni u Hrvatskoj govore da će ovdje cijena biti 1,15 kn/kg.

Sve u svemu trenutno je ono najvažnije da je žetva u tijeku i da se trebaju odraditi svi poslovi kvalitetno i na vrijeme a kao i u prethodnim godinama biti će dosta “natezanja”  oko cijene pšenice sa brojnim obrazloženjima zašto toliko niska otkupna cijena.

Da se žetva ide prema vrhuncu vidljivi su brojni traktori na cestama koji svoje plodove odvoze u otkupne stanice, a na području Požeštine pšenicu otkupljuju tvrtke Kutjevo d.d., Agronom, Grbić i Agromens.

no images were found

 

0 Comment

Send a Comment