Značajni projekti za razvoj gradova i općina čekaju raspisivanje natječaja

Autor: DK

DSC_0286 (Medium) - kopijaPOŽEGA – Danas je župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević održao koordinacijski sastanak sa gradonačelnicima i načelnicima općina  na kojem se raspravljalo o infrastrukturnim projektima, o stanju u gospodarstvu te o kašnjenjima objava natječaja za dodjelu sredstava iz EU fondova.

-Cilj koordinacije je informiranje o stanju u gradovima i općinama te projektima koji su u određenim fazama. Sve općine i gradovi intenzivno pripremaju projekte kako za potrebe jedinica lokalne uprave tako i za druge poslovne i gospodarske subjekte koji su od značaja za razvoj određenog područja. Izrađujemo jedan dokument o stanju infrastrukturnih planova bilo da se radi o planovima javnog dobra ili privatnim investicijama i potencijalnim investitorima. Mi govorimo o izgradnji velikih sustava i velike tvornice, posebice na području grada Lipika ali i na ostalim mjestima gdje će naši potencijalni investitori izvršiti određena ulaganja – rekao je župan Tomašević.

Na području Požeško-slavonske županije ima preko šest milijardi planiranih investicija što je za pretpostavit da će se one i ostvariti. Za sve se to očekuje podrška nadležnih ministarstava posebice za ruralni razvoj, turizam i poljoprivredu. Na koordinaciji se razgovaralo i o bioplinskim postrojenjima za što je iskazao veliki interes jedan investitor iz Njemačke a iskazana je i želja da se na području svakog grada ili općine izgradi takvo postrojenje.

-Želimo kooperantske odnose te na taj način obiteljska poljoprivredna gospodarstva staviti u potpunu funkciju. Izuzetno nam je važna izmjena i dopuna zakona o poljoprivrednom zemljištu za što smo dali svoje stavove i svoja promišljanja i sve to napisali iz čega je vidljivo da od razvoja poljoprivrede ne odustajemo – pojašnjava župan Tomašević.

U planiranim investicijama infrastruktura je u značajnom dijelu gdje se prvenstveno razmišlja o izlazu na autocestu kao i o izgradnji akumulacije Kamenska na što župan tvrdi da se svakako mora ići zbog čega se vrše prtisci na ministarstva i druge mjerodavne institucije.

-Tražimo da se za glavne projekte natječaji raspišu jer za to postoje sredstva u EU. Treba podizati razinu gospodarstva i osnivanje zadruga za što će se koliko se bude moglo izdvajati i određena sredstva iz proračuna županije. Bez toga neće biti budućnosti za poljoprivredu na našim područjima – dodaje župan i nastavlja kako je pri kraju izrada prostornog plana županije i grada Lipika gdje se upravo 55 hektara zemljišta treba staviti u funkciju građevinskog što je cca 800 radnih mjesta. Investitori su sutra u Zagrebu jer smo to digli na stratešku razinu investicije. Do sada sam sa gradonačelnikom Lipika bio desetak puta u raznim ministarstvima gdje smo dobili uvjerenje da potpora postoji, a Lipik je dosta važan ali i interesantan zbog blizine izlaska na autocestu.

Što se tiče natječaja jedino Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prati potrebe i mogućnost povlačenja sredstava iz EU na što se gradovi i općine javljaju i uspijevaju ostvariti određene pogodnosti za svoje stanovnike. Zaključak je koordinacije da svi drugi natječaji kasne što usporava ostvarenje investicija u brojnim projektima koje su pripremile jedinice lokalne samouprave.

blank blank

blank

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića