Zmijolovci brodskog kraja hvatali zmije u Brestovcu, a na jezeru Pjeskara kod Lipika od sigurne smrti spasili dabra!

Autor: Jelenko Topić

Mnogo je razloga što se divlje životinje približavaju naseljima, dolaze u kuće i stanove, te radne pogone. Neke životinje opasne su za čovjeka pa ih je neophodno uhvatiti i odstraniti. U takvim u slučajevima podosta je problema. Primjerice lovci nisu nadležni za hvatanje divljači unutar naselja, kao ni odstrel. Pomoć se zatraži i od vatrogasaca.

Javnosti nije poznato da u Brodsko-posavskoj županiji djeluje Udruge za zaštitu životinja Zmijolovac u selu Šumeće. Njihova spasiteljska nedavno je na jezeru Pjeskara kod Lipika spasila je dabra od sigurne smrti.

-Dabar je ostao u šahtu kraj jezera, nije mogao izaći, lovci tvrde da nisu za to nadležni, pa sam pozvao udrugu Zmijolovac – kaže Saša Nikšić, ribočuvar društva „Slavonac“ iz Lipika. Iako su udaljeni oni su se odazvali pozivu, a bili su oprezni jer dabar ima oštre zube i može ugristi.

– Nije ga bilo lako izvući. Pokušali smo s hvataljkama za zmije, ali nije išlo, odmah ih je izgrizao. Donijeli smo uže za vuču automobila koje smo mu uspjeli spuštanjem u šaht navući preko glave i prednjih nogu dabra, te ga pomoću njega izvući – objasnio je dopredsjednik udruge Zmijolovac Vlado Lađarević iz Slavonskog Broda, koji je u ovoj akciji sudjelovao zajedno s predsjednikom  Darkom Karamazanom  iz Šumeća. Životinja teška tridesetak kilograma bila je uplašena, ali i vrlo agresivna, no na kraju je sve dobro završilo. Dabar je spašen i vraćen u prirodu.

Prema riječima Predraga Livaka iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim područjem Požeško-slavonske županije prije toga ovi zmijolovci su hvatali zmije u Brestovcu, gdje su na poziv mještana uhvatili dvije!

-Imamo problema sa financiranjem, pogotovo ovakvih akcija kao ove u Brestovcu i Lipiku, te u drugim udaljenim mjestima, a upitno je kako naplatiti troškove – kaže Vlado Lađarević.

Takvih akcija zasigurno će biti još. Udruga ima odobrenje za spašavanje zaštićenih zmija, a  zatražiti će ga za još neke zaštićene životinjske vrste. Potrebno je naći rješenje barem za  financiranje ove jedinstvene udruge što uključuje i intervencije. Budući je riječ o spašavanju i očuvanju zaštićenih životinja zasigurno bi te troškove trebala snositi država kao što je to slučaj kada navedene životinje pričine štete na poljima ili stajama. Ima i razmišljanja da ova udruga treba potpisati ugovore sa stožerima civilne zaštite na razini županija što podrazumijeva njihove intervencije, te podmirenje troškova za njih.           

Više iz kategorije