„Zmija anakonda“ od sedam metara na slavonskom kolinju kod Jagičićevih u Biškupcima /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Pogodne vremenske prilike obitelj Vinka Jagičića iz Biškupaca, poput većine u tom kraju, iskoristila je ovih dana za obavljanje tradicionalnog slavonskog kolinja. Imali su bravca od oko 300 kilograma kojeg je Vinkova majka Marja othranila u vlastitom svinjcu tijekom godine. Kolinje je poseban događaj u toj obitelji. Okuplja se rodbina, kumovi, susjedi, prijatelji. Većinom je to uigrana ekipa. Svatko od njih zna što treba raditi i koja su im zaduženja. Posla je dosta, ali to za njih nije problem. Zna se što je muški, a što ženski posao, ali ako treba u pomoć priskaču jedni drugima.

Muški obaraju, šure i pažunjaju svinje, trančiraju polovice, nadjevaju kobasice, kuline i krvavice, tope mast i peku čvarke. Žene imaju pune ruke posla u kuhinji.

Mesari Tihomir Bisić i Zdenko Poljak zaduženi su za „odgovoran posao“ – na topu nadijevaju slame i kobasice. Svojim vještinama uspjeli su nadjenuti jednu kobasicu dugačku više od sedam metara. Kad su vidjeli kolika je nazvali su je „Biškupačka anakonda“ što je u prosjeku veličina njaveće zmije na svijetu iz brazilskih prašuma.

Nije bilo puno vremena za razgovore jer posao treba završiti na vrijeme i uskladiti s kuharicama koje pripremaju objed. Susjeda Fina u kuhinji peče jetricu s bijelim lukom, reže prošlogodišnju šunku i kulin za doručak. Popije se i poneka rakica prije, a vino nakon jela. Za ručak se serviraju friške pečene kobasice i krvavica, ruskavi čvarci, pečene krmenadle. I kad je tako posao uredno i složno odrađen, uz potporu koje kapljice Vinkovog vina malo se i zapjevalo.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »