ZLATNE ŽICE SLAVONIJE

Autor: Jelenko Topić

Iz-pera-o-prošlostiSLAVONSKA POŽEGA – Što se više bliži četvrtak, prvi dan Festivala slavonske pjesme »Zlatne žice Slavonije 90«, Slavonska Požega i okolica sve više osjećaju živost. Pripreme su na svakom koraku, ponajprije na Trgu maršala Tita, gdje će biti glazbene priredbe, te u više izložbenih dvorana. Kulturni radnici Požege i Pleternice uistinu su se potrudili da bude puno zanimljivih zbivanja izvan festivalske scene, koju priprema Latica Ivanisevic iz Zagreba.

Izložbe su prve priredbe ovih festivalskih dana. Prva se otvara sutra u knjižnici u Pleternici, a predstavit će etnografske posebnosti požeškoga kraja. Idući dan Požežani i gosti festivala moći će razgledati još dvije izložbe. U gradskoj čitaonici u Požegi Centar za kulturu i obrazovanje organizira izložbu »Požeška kotlina — baština«, a likovna grupa Centra mladih izložbu slika, uglavnom ulja, požeških slikarica Anite Grbavac-Kitanović i Snježane Delić. Ta će izložba biti otvorena do nedjelje u prizemlju novog prostora Centra mladih, u zgradi tzv. Kolegije u središtu Požege.

U petak će likovni radovi Joze Jande biti postavljeni u izložbenoj dvorani Muzeja Požeške kotline. Pokrovitelj festivala Skupština je općine Slavonska Požega, a supokrovitelj redakcija Večernjeg lista iz Zagreba. Na TV-ekranima ovih se dana prikazuje reklamni spot festivala, a festival se reklamira i na valovima radio-stanica. U GRO »Aleksandar Tajkov« u Požegi dovršava se tiskanje cjelokupnog programa festivala. Već pristižu novinarske i snimateljske ekipe, pa će se dosta čuti o Požegi.

Večernji list, srijeda, 19.09.1990. godina      J. Topić

Više iz kategorije