Živopisne odore iz dvije države okupljaju se u Požegi

Autor: DK

POŽEGA – Povijesna postrojba „Trenkovi panduri“ i ovu će, drugu godinu za redom, u sklopu Aurea festa organizirati „Aurea fest povijesnih postrojbi Požega 2016.“  Radi se o projektu kojeg podržava grad Požega, Ministarstvo kulture RH i Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

-Cilj projekta je upoznavanje šire javnosti sa hrvatskom vojnom povijesti kroz članove povijesnih postrojbi. Ovdje se radi o predstavljanju vojne povijesti određenih postrojbi iz Republike Hrvatske i jedne iz Bosne i Hercegovine – ističe predsjednik požeške Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ Vladimir Potnar.

U subotu 3. rujna na glavnoj festivalskoj pozornici prisutnima će biti predstavljena povijest dvanaest povijesnih postrojbi i povijest Gradske glazbe „Trenkovi panduri“ kako bi se dočarala važnost povijesnih postrojbi, koje ne nose odore bez nekog razloga. Odore prikazuju i dokazuju bogatu i slavnu Hrvatsku povijest kroz koju su naši preci prolazili.

Vladimir Potnar, predsjednik požeških Trenkovih pandura

-Tog dana, 3.rujna u 19.00 sati, od škole Antuna Kanižlića  do glavne festivalske bine biti će održan kratki mimohod koga će predvoditi Gradska glazba „Trenkovi panduri“. Dolaskom do festivalske pozornice svaka postrojba će se predstaviti u odori o kojoj će biti pročitana njihova povijest. Svi posjetitelji imati će priliku fotografirati se sa članovima povijesnih postrojbi za što na svim našim nastupima građani izražavaju veliku zainteresiranost – dodaje Potnar.

Požeški “Trenkovi panduri” žele dati svoj doprinos gradu Požegi okupljajući članove povijesnih postrojbi iz drugih gradova RH i susjedne zemlje BiH.

-Prije nekoliko godina kao predsjednik naše udruge krenuo sam osmišljavati manje projekte koje smo predlagali na natječajima gradu Požegi i Ministarstvu kulture RH. Kako smo mi mala udruga koja broji samo 17 članova nismo u mogućnosti provoditi velike projekte nego sam se bazirao na manje. Projekti su dobili zeleno svijetlo u našem Gradu i samom Ministarstvu kulture RH. Tako sam razmišljao što bi mi kao udruga u našem gradu mogli pridonijeti Požeškom festivalu. Došao sam na ideju kako bi bilo dobro da se na završnoj večeri festivala predstave povijesne postrojbe iz raznih krajeva Republike Hrvatske i projekt sam nazvao „Aurea fest povijesnih postrojbi“. Projekt je napisan i evo već drugu godinu za redom dobiva zeleno svijetlo i financijska sredstva za provedbu ovoga projekta kojeg podupire Ministarstvu kulture RH, grad Požega i Hrvatska banka za obnovu i razvitak – naglašava Vladimir Potnar.

Cijeli protokol usklađen je sa Festivalskim odborom u koji je uvrštena provedba, nastup i predstavljanje povijesnih postrojbi u najbolje mogućem terminu kako bi postrojbe bile što bolje zapažene.

-Ovo nije jedini projekt koji je udruzi odobren, do sada smo naravno uz grad Požegu i Ministarstvo kulture RH dobili odobrenje za još nekoliko projekata, odobrena su nam sredstva za Izradu časničke odore 53. pješačke pukovnije, obnovu pandurskih odora i sudjelovanje na 58. međunarodnom vojnom hodočašću u Lurdu ove godine. Za pisanje i predlaganje projekata potrebno je imati čiste papire koje svi traže, zatim potvrda o predaji financija u Finu za prošlu godinu, redovno održavanje Skupština, upis udruge u Registar udruga RH i Ministarstva financija. U projektu se mora jako dobro obrazložiti opis programa, detaljno specificirati sve troškove projekta,  dokazati kako se projekt sufinancira sa više strana, dobro obrazložiti cilj projekta te dobro obrazložiti i ostala pitanja koja se traže kako bi upravo vaš predloženi projekt uvrstili za financiranje – rekao je Potnar naglašavajući kako Povijesna postrojba “Trenkovi panduri” naredne godine obilježava 10 godina samostalnog rada, od svoga osnivanja 02.12.2017.  do danas.

Trenkovi panduri do sada su imali 452 aktivnosti, od toga 20 izvan granica Republike Hrvatske, a održano je i više od 90 radnih akcija u kojima su se stvarali bolji uvjeti za rad i njihovo funkcioniranje.

/Foto: PP Trenkovi panduri/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: