Žitelji Bilica u velikim pripremama za kirvaj: Peku se odojci i kruh u krušnoj peći, žene prave kolače i sarmu, priprema se zabava u mjesnom domu…. /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Možda bi se na prste jedne ruke mogla nabrojati ona sela u Požeštini koja čuvaju i njeguju stare običaje, odnosno pripremaju i održavaju kirvaje, upravo onako kako se to nekad radilo. Među tim selima su svakako Bilice koje se pripremaju za svoj selski mjesni god, proslavu Nebeskog zaštitnika sv. Jurja u kojem je i istoimena kapelica smještena na osami uz koju se nalazi srednjovjekovno groblje. Svet misa služit će se na blagdan sv. Jurja, 23.travnja 2019. u 11 sati.

Slobodno se može reći da je cijelo selo u blagdanskom ozračju. Nastavljaju s proslavama blagdana odnosno svetkovinama. Ove je godine tako ispalo da se uz uskrsne blagdane nadovezala svetkovina njihovog Nebeskog zaštitnika sv. Jurja. Iako stolovi prepuni onih tradicionalnih blagdanskih jela ne zaboravljaju se ili bolje reći ne zanemaruju oni običaji vezani za kirvaj, pečenje pečenice i kruha u krušnoj peći, pravljenje sarme, kolača i drugih delicija s kojima će gosti koji dođu biti počašćeni.

Nije nam teško zaputiti se u mjesta u kojima se nešto događa, sprema i priprema što smo učinili i ovoga puta, Gdje smo vidjeli da se najviše dimi tamo smo i zastali, s domaćinima se pozdravili i kulturno zamolili da nam kažu kako se oni pripremaju za kirvaj.

Prva nam je stanka bila kod obitelji Ećimović. Tamo smo zatekli Dragu, njegovu suprugu Dragicu te sinove Tomislava i Peru. Svi su u nekom poslu. Došli smo na vrijeme.

Kao da smo znali kada treba doći. Tomislav i Pero su vade odojak koji je pečen u krušnoj peći. U današnjem vremenu prava rijetkost.

U jednom se trenutku pojavila i gospođa Dragica koja je vadila kruh pečen u krušnoj peći. Dok smo hvatali zanimljive kadrove i bilježili ih foto objektivom pojavile su se i odabranice Tomislava i Pere, Marija Skrobić i Maja Pršlja.

I one su uz svoju buduću svekrvu imale odgovoran zadatak, pripremu sarme za kirvajske goste. Nije priči kraj kod obitelji Ećimović, možda to nisu niti htjele ali su jednostavno morale buduće snahe. Pitali smo ih za one prave domaće slavonske kolače koji su također pripremljeni, a koje nam je na kraju pokazala snaha Maja.

Budući da se u nekim obiteljima na Bilicama nastavilo sa slavljem, od Uskrsa, do Uskrsnog ponedjeljka pa sve do kirvaja moglo se vidjeti ispred nekih kuća puno automobila što nam je govorilo da se svetkuje i blaguje u zajedništvu sa svojim prijateljima, kumovima, rodbinom i svim drugim ljudima dobre volje jer vrata nikom nisu zatvorena.

Ljudi su na Bilicama širokog srca u što smo se i sami uvjerili kod obitelji Funduk, Blaženke i Branka. Iako imaju ono pravo pecalo oni peku odojak u krušnoj peći iz koje su netom prije našeg dolaska izvadili onaj pravi domaći kruh kakvog se rijetko gdje može naći. Prijazni domaćini htjeli su nam posvetiti svekoliku pažnju, na kojoj smo se zahvalili jer su u velikom poslu i nismo im željeli remetiti onu radnu atmosferu u pripremama za kirvaj.

Kakav bi to bio kirvaj bez večernje zabave u mjesnom domu iz kojeg smo se razloga s Perom i Tomislavom zaputili tamo kako bi vidjeli kako teku pripreme. I tamo je bilo radno. Pune ruke posla su imali Mario Tutić, Tomislav Funduk i Domagoj Magdić kojima su Pero i Tomislav ostali pomoći i kako bi zajednički dogovorili one zadnje detalje oko zabave.

Odradili smo ono što smo i planirali na Bilicama koje kao mjesto samo po sebi ima određene specifičnosti. Selo broji 200-tinjak stanovnika, nalazi se na području grada Pleternice, pripada Župi Odvorci, kojoj je sjedište na području Brodsko-posavske županije i uz malo selo Brđane jedino je kao takvo koje pripada Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, a ne Požeškoj iako administrativno pripada Požeško-slavonskoj županiji.

Ta pripadnost je odavnina dok još i nije bilo na ovakav način administrativne podjele kako županije, tako i biskupije, odnosno nadbiskupije.

Foto: Marko Krstanović [FGAL id=255146]

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: