Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

ZIMSKA ŠKOLA UDRUGE “ VINO-KAP“ IZ KAPTOLA: Ocjenjene mane i vrline 18 vrsta vina

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Čak 18 uzoraka vina našlo se na trećem ovogodišnjem ocjenjivanju Zimske škole članova Udruge voćara,vinogradara i vinara „Vino – Kap“ iz Kaptola. Najviše je graševina, 13 uzoraka, najzastupljenije sorte u kaptolačkom vinogorju, te po jedan pinot sivi, merlot, kabernet sovinjon i pinot crni iz podruma vinara Željka Šimunovića, Damira Matokovića, Joze Vidića, Damira Šimleše, Gordana Mirkovića, Drage Čakalića, Gorana Maričevića, Branka Šutala i Vlade Previšića. Među njima su bila i tri uzorka vina iz drugih vinogorja koje je na terenu prikupio Tomislav Raguž, voditelj Centra za vinogradarstvo i vinarstvo regionalnog ureda za Slavoniju i Podunavlje ispostave u Kutjevu.


Nakon kušanja, raspravljalo se o vrlinama i eventualnim manama svakog vina. Ocjenjivala se boja, bistrina, miris i okusa. Potom su stručnjaci, a ovoga puta su to bili Ivan Marincl, glavni enolog Kutjeva d.d. i njegov radni kolega Stjepan Benić, vinski znalac, dali svoj sud o kušanim vinima. Za vina koja su imala neke nedostatke dobiveni su savjeti u smislu kako ih otkloniti.


U završnoj riječi enolog Marincl je primijetio da su kušana vina odraz teške proizvođačke godine koja je obilovala bolestima, a u prvom redu preonosporom. Većina vinara je uspjela održati dobru kvalitetu umjerenim sumporenjem i pretakanjem. Bilo je oksidacije i pojave hlapivih kiselina što je bilo vidljivo kod nekoliko kušanih uzoraka.


Na kraju, a prije domjenka Ferdinand Novak, predsjednik Udruge, zahvalio je sudionicima te najavio  četvrto ocjenjivanje za utorak, 27. veljače ove godine.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo