/FOTO/ Zgrada Tekije u novom ruhu: Obnovom troškovi energije više od tri puta manji

Autor: DK

POŽEGA – Ulaganjem vlastitih sredstava uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gradska tvrtka Tekija d.o.o. zasjala je u novom ruhu, a troškovi na energiji smanjeni su više od tri puta.

Vedran Neferović, gradonačelnik Požege

-Gradska tvrtka Tekija odličan je primjer gledajući na energetske obnove objekata. Vrijednost investicije je 4,8 milijuna kuna od kojeg je iznosa investicija sufinancirana maksimalnim iznosom sredstvima Fonda za zaštitu okoliša od 1,4 milijuna kuna. Investicija je doprinijela energetskoj učinkovitosti zgrade kako samog grijanja tako i rasvjete na kojoj je promijenjena i kompletna stolarija i uređeno krovište. Ovo je jasan primjer kako se može smanjiti trošak energije i kod drugih stambenih objekata – rekao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

U ukupnom iznosu investicije uključeni su troškovi projektiranja i nadzora koji je preostali iznos financirala sama tvrtka Tekija, u iznosu od 3,4 milijuna kuna.

-Nakon sezone grijana za koju možemo reći da je i završena uspoređujući četiri mjeseca sezone 2016. i 2015. i u odnosu vidljivo je da je potrošnja plina pala sa 26.480 m³ na 8,800 m³. Gledajući financijski iznos pao je sa 75 tisuća kuna na 21 tisuću kuna. Na godišnjoj razini smo imali 147 tisuća kuna troška prije obnove a poslije 41 tisuću kuna iz čega proizlazi na je razlika uštede 100 tisuća kuna samo na potrošnji plina, dakle tri puta manji trošak. U taj iznos nije uključena ušteda druge energije poput LED rasvjete i hlađenja preko novog sustava. Više se neće koristiti dosadašnji klima uređaji – naglasio je Mile Beslić, rukovoditelj Sektora razvojno tehničkih poslova u tvrtki Tekija d.o.o.

Uz upravnu zgradu uređene su i energetski obnovljene prostorije u aneksu zgrade koje koriste zaposlenici gdje se nalazi i radionica.

 

   

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: