Žene “blagoslovile” lozu u Vinskoj kući Kitokreta /FOTO/

Dogodilo se i to. Vincelovski obred blagoslova loze po prvi puta su u Kutjevu obavile žene. Riječ je o vinskom biskupu, imena Marija Kutjevska. Zanimljivo je i to da su njoj u obredu pomagale žene, ministrantica Marija i zvonarica Stanka. Ovaj povijesni događaj zabilježen je u vinskoj kući Kitokret obitelji Sontaki u dvorištu podruma koji je udaljen samo desetak metara od središta mjesta na Trgu Graševine.

Na Vincelovo se kod Sontakijevih okuplja obitelj, te prijatelji i poslovni partneri. Sam Vincelovski ceremonijal blagoslova loze i zazivanja zaštite vinskog patrona sv. Vinka obavlja se po starom kutjevačkom običaju a vodio ga je fra Kitokret, duhovnik ove obitelji. Virnica uz podrum zamijenila je vinograd. Ona je bila „okićena“ suhomesnatim proizvodima iz pušnice Sontakijevih. Rezanje loze, činom kojim se najavljuje početak radova u vinogradu obavio je vincilir, mladi kutjevački vinogradar i vinar, Tomislav Antunović. Ovom prigodom izabrani su i vinski inspektori, Zorica Tandara za gradskog, Boris Kiš  za općinskog i Filip Mamić za državnog inspektora.

Za ovu prigodu bio je skuhan čobanac za što je bio zadužen Pero Ljubić, a na vatri se pekkla slanina i kobasice. Pila su se mlada vrhunska graševina. Tu su bila i druga jela i slastice, a pala je i pjesma.

Vinska kuća Sontaki je poznata po graševini, pinotu crnom i cabernet franku, a posebno po vrhunskom vinu  Kutjevački Kitokret. Ova vina osim u Kutjevu piju se i diljem Hrvatske. U tome prednjače ugostitelji s Jadrana kojima uskoro započinje turistička sezona. Inače brigu o vinogradima na lokacijama Hrnjevca i Kutjeva, podrumu i vinima vodi Hrvojev sin Kruno. Da on to dobro obavlja potvrđuju priznanja i nagrade na ocjenjivanjima u Hrvatskoj a posebno je značajna zlatna medalja za graševinu berbe 2015. godine na prošlom Fetivalu Graševine u Kutjevu.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment