Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Željko Petrović desetljećima se nesebično zalagao za vatrogastvo

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Dugogodišnji čelnik vatrogastva u Požeško-slavonskoj županiji Željko Petrović, otišao je u zasluženu mirovinu. Rođen 22. veljače 1953. godine u Sisku, osnovnu i srednju školsku naobrazbu stekao je u tadašnjoj Slavonskoj Požegi, a potom u Osijeku diplomirao na Pedagoškoj akademiji. Cijelo vrijeme školovanja, uz ispunjavanje redovitih obveza, bavio se i društveno angažiranim radom, da bi od 1981. godine svoje aktivno djelovanje započeo u vatrogasnoj organizaciji, najprije kao referent Civilne zaštite i vatrogastva, da bi već iste godine bio imenovan za tajnika tadašnjeg Vatrogasnog saveza općine Slavonska Požega. Pripremao je dokumente za osnivanje Samoupravne interesne zajednice zaštite od požara u kojoj je  bio tajnik od 1982. do 1990. godine kada su osnovani Fondovi zaštite od požara. Članom DVD-a Požega postao je 1982. godine, te je do 1990. godine bio operativni član nakon čega zbog radnih i drugih obveza prelazi u druge statuse u organizaciji. Godine 1993. osniva se Područna vatrogasna zajednica Požeštine gdje također postaje tajnik sve do 2000. godine. Prilikom ustrojavanja gradova, općina i županija 1993. godine i donošenjem novog Zakona o vatrogastvu, odlukom Poglavarstva Požeško-slavonske županije preuzima dužnost pročelnika novoustrojene Vatrogasne zajednice županije koju profesionalno kao zaposlenik obavlja do sredine 2021. godine kada odlazi u mirovinu. Od 2001. do 2009. godine obnašao je funkciju županijskog vatrogasnog zapovjednika, a od 2009. je predsjednik VZ Požeško-slavonske županije sve do izborne skupštine 2021. godine. Tijekom svog vatrogasnog djelovanja bio je u tijelima Vatrogasne zajednice regije Slavnije i Baranje gdje je  od 1988. do 1992.  bio i predsjednik.  U razdoblju 2001. do 2021. godine bio je član Predsjedništva i Skupštine HVZ-a, 2001. do 2009. godine, član Zapovjedništva, te više godina član Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije. U radu jednog od najvažnijih odbra HVZ-a, Odbora za organizacijska i financijska pitanja HVZ-a sudjelovao je 20 godina kao predstavnik regije Slavonije i Baranje te je u više navrata bio potpredsjednik istog. Od 2017. do 2019. godine bio je predsjednik Koordinacije vatrogasnih zajednica istočne RH, te potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Kroz 40 godina rada u vatrogastvu, nakon što je položio ispit za temeljno zvanje vatrogasca, završetkom studija i stjecanjem fakultetske diplome, polaže za vatrogasnog časnika, da bi 2006. godine polaganjem stručnog ispita i obranom stručnog rada bio promoviran u zvanje višeg vatrogasnog časnika. U vrijeme dok su mu to osobne, obiteljske i vatrogasne obveze dopuštale, aktivno se bavio sportom – nogomet, rukomet, ribolov. Vodio je sportsko-rekreativne aktivnosti zaposlenika u nekadašnjoj Skupštini općine, da bi se danas nastavio baviti rekreativnim šetnjama, vožnjom biciklom i plivanjem. Bio je i član Inicijativnog odbora za osnivanje Ronilačkog kluba Požega. Od 1995. godine je uključen u aktivnosti oko ustrojavanja Koordinacije prijateljstva i suradnje „Plavo-zelena linija“, gdje je 15 godina obavljao funkciju tajnika Koordinacije. Koordinacija prijateljstva i suradnje je službeno započela s radom 1997.godine potpisivanje povelje, a u istu su uključena DVD-a Kutjevo, Velika, Slatina, Lobor, San Marino Novi Vinodolski i Vodice te Vatrogasna zajednica grada Bakra. Bio je ratni vatrogasni zapovjednik Specijalne vatrogasne postrojbe Civilne zaštite općine Požega i sudionik Domovinskog rata kao član Općinskog štaba civilne zaštite. U svome radu kao zaposlenik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije vodio je brigu o 3 Vatrogasne zajednice, 56 DVD-a i 2 JVP i prema trenutnim podacima o 4.300 članova u vatrogasnim organizacijama ove županije.

Za dugogodišnji samoprijegoran i predani rad u vatrogastvu primio je brončanu i srebrenu plamenicu, brončanu, srebrenu i zlatnu medalju, Odlikovanje za posebne zasluge 1996. godine (dodjeljuje se zaslužnim vatrogascima min 10 godina nakon zlatne medalje i samo 2 odlikovanja u jednoj godini za našu županiju) te najviše odlikovanje Hrvatske vatrogasne zajednice odnosno odlikovanje za životno djelo, Povelju i plaketu s likom Đure Deželića (u jednog godini dodjeljuje se samo 6 odlikovanja u cijeloj RH). Nagrađen je vatrogasnim spomenicama za 10, 20, 30 godina rada u vatrogastvu, Spomenicom Domovinskog rata, priznanjem predsjednika RH dr. Franje Tuđmana 1994. godine za poseban doprinos i izuzetne rezultate na području vatrogastva, Redom hrvatskog trolista za izuzetna postignuća u razvoju vatrogastva RH i sustavu zaštite i spašavanja 2016. godine od strane predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te posebnim priznanjem Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Također je u više navrata primio diplome, priznanja, plakete i spomenice brojnih DVD-a i Vatrogasnih zajednica u povodu njihovih obljetnica. Počasni je član DVD-a Bektež i DVD-a Biškupci.

Kroz ta desetljeća, zajedno sa suradnicima, napravio je u Požeško-slavonskoj županiji  respektabilno vatrogastvo u svim segmentima čemu svjedoči današnje stanje, vozila, te razina osposobljenosti, opremljenosti, operativne spremnosti i dr. Njegov rad na funkcijama i u tijelima regije i države ostavio je neizbrisiv trag i nemjerljiv doprinos u hrvatskom vatrogastvu.

Želimo mu puno zdravlja u umirovljeničkim danima koji će nadamo se potrajati dugo, te se iskreno nadamo da će s obzirom na njegovo iskustvo, znanje i autoritet u hrvatskom vatrogastvu i dalje biti uključen u vatrogastvo Požeško-slavonske županije.

Tekst: Marko Ašembrener

Foto: Arhiva, pozega.eu



Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.