Zbog negativnih pokazatelja mirovine sve više zaostaju

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Požeško-slavonska županija ima trostruko manji BDP po stanovniku od Zagrebačke i spada među četiri najsiroimašnije županije u našoj državi. Tvrdi to umirovljenica Mirjana Novaković, vijećnica u Gradskom vijeću Požege upozoravajući na loš položaj umirovljeničke populacije. Na tom području 45 posto mirovina su starosne, 29 posto invalidske, te 26 posto obiteljske mirovine, a trend zaostojanja mirovina ovdje se nastavlja.

Po visni mirovina ova je županija među pet sa najnižima. Tu je prosječna mirovina svega 1895 kuna što čini nešto više od trećine prosječne plaće u našoj zemlji.

Mirjana Novaković

Mirjana Novaković, članica Gradskog vijeća Požege ispred HSU-a

-Od početka prošle godine ovdje zbog nepovoljnih gospodarskih pokazatelja nije bilo usklađivanja mirovina, a toga neće biti ni u ovoj godini- ističe nadalje Mirjana Novaković.

Po njenoj ocjeni na životni standard ovdašnjih umirovljenika presudno utječu troškovi stanovanja sa svim režijama kao što su grijanje, voda, električna struja i drugo, te troškovi lijekova. Podaci govore da 74 posto umirovljenika u Požeško-slavonskoj županiji ima mirovinu do dvije tisuće kuna, a čak 55 posto prima mirovinu od samo 1500 kuna.

Zasada nema izgleda za poboljšanje takvog stanja jer je broj nezaposlenih ovdje udvostručen, a omjer umirovljenika i uplatitelja doprinosa je 1:1.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: