Zbirka za slijepe i slabovidne osobe bogati fond Gradske knjižnice

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Gradska knjižnica i čitaonica Požega u suradnji s Udrugom slijepih i slabovidnih osoba Požeško-slavonske županije predstavila je Zbirku za slijepe i slabovidne osobe. Radi se o zvučnim knjigama koje su čitane s originalnih knjižnih predložaka što je sada dio bogatog fonda Gradske knjižnice.

Zbirka je a namijenjena slijepim i slabovidnim osobama ali i onima koji se žele upoznati s ovom vrstom medija i na taj način uživati u  klasicima i aktualnim naslovima.

Voditeljica Odjela za odrasle u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vlasta Peći Marčetić.

-Zbirku smo počeli graditi prije punih pet godina. Sastoji se od zvučnih knjiga, to su CD-i na kojima čitaju glumci, a traju  od dva do tri sata pa i do 20 i više sati. Imamo oko 640 naslova,  s tim da je nekoliko naslova na jednom CD-u. Zvučne knjige namijenjene su  slijepim i slabovidnim osobama ali i  svima imaju problem s čitanjem ili se žele opustiti uz ugodan glas i kvalitetan sadržaj, osobama s disleksijom, osobama  s drugom vrstom invaliditeta,  te učenicima koji nisu pročitali lektiru i na ovaj način se žele upoznati s njenim sadržajem -rekla je je voditeljica Odjela za odrasle u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vlasta Peći Marčetić.

Predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih osoba Požeško-slavonske županije Zdravko Čop

U planu je, kako je nadalje istaknula, kupovina određenih tehničkih pomagala te novih naslova koje nabavljaju iz Hrvatske knjižnice za slijepe i slabovidne iz Zagreba i trenutno su naručili stotinjak naslova  recentne beletristike i publicistike za sve uzraste.

-Zvučnu zbirku knjiga naši članovi koriste kako bi upotpunili svoje slobodno vrijeme ali i kako bi stekli nova znanja te organizirali svakodnevni život,” naglasio je predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih osoba Požeško-slavonske županije Zdravko Čop.

Udruga  slijepih i slabovidnih osoba Požeško-slavonske županije koja postoji od 1954 godine trenutno broji 93 člana, od kojih mnogi koriste uslugu knjižnice.

Više iz kategorije