Završne predstave Plesnog odsjeka ADU iz Zagreba i predavanje o legendarnoj Slavenskoj

Autor: S.P.

POŽEGA – Zahvaljujući suradnji Umjetničke organizacije Plesne radionice Ilijane Lončar, Gradskog kazalište Požega te Plesnog odsjeka Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba i izv.prof.art. Maja Đurinović s Umjetničke akademije u Osijeku, požeška kulturna javnost mogla je sinoć biti sudionik jedinstvenog projekta koji promiče značaj plesne umjetnosti.

Uz predavanje Maje Đurinović o slavnoj i svjetski priznatoj balerini Mii Čorak Slavenskoj, u čiju čast  Umjetnička akademija u Osijeku provodi cjelogodišnji projekt “2016 – Godina Slavenske”, Plesni odsjek Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu predstavio je dvije plesne premijere u izvedbi studentica treće godine izvedbenog smjera studija suvremenog plesa.

-Osobno sam počašćena odabirom Plesnog odsjeka da Gradsko kazalište Požega bude prvo mjesto njihove turneje jer su odabirali prema kriteriju  koja će potrajati jer nakon Požege putuju u Karlovac, a potom u Zadar. Požega je prva stanica i izuzetno mi je drago jer su odabirali po kriteriju onih gradova i područja  koja najviše njeguju suvremeni plesni izričaj, a UO Plesna radionica nastoji već dugi niz godina poduprijeti razvoj suvremene plesne i kazališne umjetnosti – naglasila je Ilijana Lončar.

Kao uvod u predstavljanje Plesnog odsjeka održano je predavanje o legendarnoj Slavenskoj.

-Želimo unijeti Miu Čorak Slavensku u nacionalnu memoriju kulturne baštine. Kao što znamo za Krležu, Cesarića, Kraljevića, Račića, tako moramo znati i za Miu Slavensku. Već desetak godina radimo na njenom “povratku” u Hrvatsku gdje je zadnji put plesala 1936 pred svoj 20 rođendan, onda je bila primorana otići. Jedna tipična priča s ovih prostora u koju se umješala politika iako se Mia bavila samo plesom i strukom. Napravila je karijeru u Parizu, potom i u Americi, tamo stekla slavu, priznanje, potom je bila priznati pedagog, svi su je cijenili i stavljali u enciklopedije, a mi pojma nismo imali. I ne bi to bilo strašno da nismo shvatili koliko je patila za domovinom i na kraju je po njenoj želji pokopana na Mirogoju. I ta njena želja, taj strah da ne bude zaboravljena u domovini ono je što me je motiviralo za njeno predstavljanje suvremenoj javnosti – naglasila je Maja Đurinović, dodajući : “Njen značaj jako je važan za današnje plesače, ples je umjetnost koja stotinjak godina tradicije u Hrvatskoj, ali ne previše, još uvijek postoji eho poznate rečenice Stjepana Miletića koji je pokušao balet staviti u ondašnji HNK  i  koji je rekao da  treba Zagreb uvjeriti kako je balet – moralna djelatnost.Dakle o toj se razini radilo, o pitanju statusa plesača, tako da je plesna umjetnost na ovim prostorima dosta teško u probijala put, a i danas znamo učiniti  jedna korak naprijed,  dva nazad,” rekla je Đurinović.

Studentice Odsjeka plesa na Akademiji dramske umjetnosti izvele su dvije predstave “I (ne pipkaj ništa) jer će ne stati be šumno” i “Students of images”,  čije koreografije potpisuju Matija Ferlin i Nikolina Pristaš. “Odsjek plesa vrlo je mlad, ovo je naša prva generacija studenata, to je preddiplomski studij suvremenog plesa i predstave izvode naše studentice izvedbenog smjera, plesačice koje završavaju svoju treću godinu. To je zapravo za nas povijesni moment jer ovo je njihovo prvo službeno  gostovanje sa završnim predstavama, Požega je zapravo ta u kojoj se prvi put pokazujemo izvan Zagreba s ova dva plesna rada u jednom profesionalnom kontekstu,”naglasila je Andreja Jeličić, predstojnica Odsjeka plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Karizmatična Slavenska i njene mlade nasljednice poklonile su nam potpuni doživljaj plesne umjetnosti, i kako je rekla Ilijana Lončar, nadamo se da je ova suradnja Plesne radionice, Plesnog odsjeka Akademije dramskih umjetnosti i Gradskog kazališta Požega, zalog za bolju plesnu budućnost u Požegi.

Više iz kategorije