Zatvori su, složit ćete se, idealna mjesta za čitanje!

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Ukoliko imate knjiga kojih se želite riješiti iz raznih razloga, eto prilike da učinite dobro dijelo. Tijekom ljetnih mjeseci udruga RODA poziva javnost, ali i nakladnike, da se priključe akciji skupljanja knjiga za biblioteku Ženske kaznionice u Požegi.

Mnogi zatvorenici i zatvorenice uživaju u čitanju, knjige su njihovi otvoreni prozori. One su način njegovanja uma, ispunjavaju mnoge sate provedene u zatvoru. Ovom akcijom RODA želi opremiti biblioteku Kaznionice novim i kvalitetnim naslovima, pružiti zatvorenicama priliku za oplemenjivanje, učenje, ali i opuštanje i razonodu. Akcije slanja knjiga u zatvore odlično su prihvaćene u svijetu. A zašto slati knjige u zatvore? Zatvorenici/zatvorenice tako koriste vrijeme provedeno u zatvoru kako bi unaprijedili svoje vještine, znanja i prilike za društvenu inkluziju po izlasku iz zatvora, a neki od njih tek u zatvorima otkriju užitak i korist čitanja te čitanjem pospješuju mogućnosti vlastitog zapošljavanja nakon izlaska.

-Pridružite se akciji i pošaljite nam knjige koje će koristiti zatvorenicama u Požegi. Izaberite knjige sa svojih polica, poklonite one koje su vas oduševile, koje su vas promijenile, ali, i one koje su vas nasmijale, opustile, one koje ćete ovog ljeta čitati na plažama. Knjige mogu biti i mekanog i tvrdog uveza, a ako su rabljene, molimo da budu u dobrom/izvrsnom stanju. Molimo da ne šaljete časopise, priručnike koji nisu više primjenjivi (zastarjeli informatički priručnici i sl), oštećene knjige. Uz knjige ne šaljite osobne poruke – poručuju iz Udruge RODA naglasivši da zapravo zatvori idealna mjesta za čitanje!

Udruga Roda provodi projekt MA#ME – osnaživanje zatvorenica za roditeljsku ulogu i tržište rada, u okviru IPA instrumenata predpristupne pomoći, IV komponenata – Razvoj ljudskih potencijala. Tijekom provedbe projekta susrećemo se s potrebama zatvorenika/ca koje bi se, uz manji angažman zajednice, mogle učinkovito riješiti. Ova akcija je jedna od takvih.

U veljači ove godine RODA je donirala sto kompleta knjiga o roditeljstvu zatvorenicima u hrvatskim zatvorima, a ovom ljetnom akcijom želimo potaknuti javnost da sudjeluje doniranjem različitih korisnih naslova jer vjerujemo da zatvorske knjižnice i opismenjavanje igraju važnu ulogu u planiranju reintegracije. Tako se može smanjiti recidivizam i doprinijeti povećanju sigurnosti i uspjeha zajednice.

Mole da knjige šaljete kao običnu pošiljku ili tiskanicu (tada je poštarina jeftinija)  o svom trošku na adresu: RODA, Čanićeva 14, 10000 Zagreb (napomena “Knjige za MA#ME”) sve do 1. Listopada 2014. do kada akcija traje.

(Tekst i foto S.K.)

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot