Zatvori su, složit ćete se, idealna mjesta za čitanje!

Autor: Požega Portal

POŽEGA – Ukoliko imate knjiga kojih se želite riješiti iz raznih razloga, eto prilike da učinite dobro dijelo. Tijekom ljetnih mjeseci udruga RODA poziva javnost, ali i nakladnike, da se priključe akciji skupljanja knjiga za biblioteku Ženske kaznionice u Požegi.

Mnogi zatvorenici i zatvorenice uživaju u čitanju, knjige su njihovi otvoreni prozori. One su način njegovanja uma, ispunjavaju mnoge sate provedene u zatvoru. Ovom akcijom RODA želi opremiti biblioteku Kaznionice novim i kvalitetnim naslovima, pružiti zatvorenicama priliku za oplemenjivanje, učenje, ali i opuštanje i razonodu. Akcije slanja knjiga u zatvore odlično su prihvaćene u svijetu. A zašto slati knjige u zatvore? Zatvorenici/zatvorenice tako koriste vrijeme provedeno u zatvoru kako bi unaprijedili svoje vještine, znanja i prilike za društvenu inkluziju po izlasku iz zatvora, a neki od njih tek u zatvorima otkriju užitak i korist čitanja te čitanjem pospješuju mogućnosti vlastitog zapošljavanja nakon izlaska.

-Pridružite se akciji i pošaljite nam knjige koje će koristiti zatvorenicama u Požegi. Izaberite knjige sa svojih polica, poklonite one koje su vas oduševile, koje su vas promijenile, ali, i one koje su vas nasmijale, opustile, one koje ćete ovog ljeta čitati na plažama. Knjige mogu biti i mekanog i tvrdog uveza, a ako su rabljene, molimo da budu u dobrom/izvrsnom stanju. Molimo da ne šaljete časopise, priručnike koji nisu više primjenjivi (zastarjeli informatički priručnici i sl), oštećene knjige. Uz knjige ne šaljite osobne poruke – poručuju iz Udruge RODA naglasivši da zapravo zatvori idealna mjesta za čitanje!

Udruga Roda provodi projekt MA#ME – osnaživanje zatvorenica za roditeljsku ulogu i tržište rada, u okviru IPA instrumenata predpristupne pomoći, IV komponenata – Razvoj ljudskih potencijala. Tijekom provedbe projekta susrećemo se s potrebama zatvorenika/ca koje bi se, uz manji angažman zajednice, mogle učinkovito riješiti. Ova akcija je jedna od takvih.

U veljači ove godine RODA je donirala sto kompleta knjiga o roditeljstvu zatvorenicima u hrvatskim zatvorima, a ovom ljetnom akcijom želimo potaknuti javnost da sudjeluje doniranjem različitih korisnih naslova jer vjerujemo da zatvorske knjižnice i opismenjavanje igraju važnu ulogu u planiranju reintegracije. Tako se može smanjiti recidivizam i doprinijeti povećanju sigurnosti i uspjeha zajednice.

Mole da knjige šaljete kao običnu pošiljku ili tiskanicu (tada je poštarina jeftinija)  o svom trošku na adresu: RODA, Čanićeva 14, 10000 Zagreb (napomena “Knjige za MA#ME”) sve do 1. Listopada 2014. do kada akcija traje.

(Tekst i foto S.K.)

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: