Zaslužuju li na listama biti kandidati koji su na zadnjim izborima dobili manje od tri tisuće preferencijalnih glasova?

Autor: DK

POŽEGA – Dok je Narodna koalicija, predvođena SDP-om, obznanila svoje kandidate za predstojeće parlamentarne izbore, još uvijek su velika nagađanja tko će biti među odabranim kandidatima na listi HDZ-a. Naše čitatelje najviše zanima V. izborna jedinica, odnosno kandidati iz Požeško-slavonske županije.

Podsjetimo, na zadnjim parlamentarnim izborima u studenom prošle godine, na listi u V. izbornoj jedinici iz redova HDZ-a bili su Franjo Lucić, Alojz Tomašević i Antonija Jozić. Između njih je u klupama Sabora sjedio samo Franjo Lucić koji je bio 3. na listi i koji je dobio 3.784 preferencijalna glasa. Svoje mjesto u sabornici nije uspio dobiti aktualni požeško-slavonski župan Alojz Tomašević iako je dobio 5.183 preferencijalna glasa. Ista je sudbina zadesila i aktualnu gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić koje je tada dobila samo 2.667 glasova.

S pravom se može postaviti pitanje da li zaslužuju biti ponovno na listi  kandidati koji su dobili ispod tri tisuće glasova, bolje rečeno nešto više od dvije i pol tisuće koliko je dobila Antonija Jozić koja je svoju kandidaturu ponovno istakla priželjkujući da ponovno bude na izbornoj listi.

Želje su jedno, a mogućnosti i opravdanost kandidature drugo! Da li će netko u vrhu stranke voditi računa i o tome? Treba li možda netko drugi dobiti priliku i to onaj tko uživa veće povjerenje birača još uvijek je otvoreno pitanje na koje će se veoma brzo dobiti odgovor.

Malo bolji poznavatelji političkih prilika u Požeško-slavonskoj županiji tvrde da treba doći do malo većeg zaokreta na političkoj sceni u redovima HDZ-a. Što to u konačnici treba da znači? U svakom slučaju pomlađivanje i osvježenje kadrova za koje bi se birači odlučili i u koga bi stekli veće povjerenje. Tu se radi o osobama koje nemaju iza sebe nikakvih „repova“ kao što su sudske presude, neslavnu političku prošlost i nedorečen način vođenja lokalne samouprave u kojoj se mnogo toga krije od javnosti.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: