Zaslužuje li Svetozar Kušević obnovu nadgrobnog spomenika na kuzmičkom groblju, a ista sudbina čeka i njegov dvorac u tom selu?

Autor: Jelenko Topić

Političar i plemić požeškog kraja Svetozar Kušević, koji je rođen 14. travnja 1823. u Požegi, a umro 4. ožujka 1911. u Blackom, te je sahranjen na mjesnom groblju u Kuzmici, bio je zapažena povijesna osoba svoga vremena.

Nadgrobni spomenik mu je u izuzetno lošem, točnije derutnom, stanju, te se nagnuo zbog zuba vremena, pa postoji opasnost da se potpuno sruši. Selo Kuzmica ima u svome središtu prekrasan dvorac poznat pod nazivom Kurija Kušević, a sagrađena je u 19. stoljeću i bila u posjedu plemića Kuševića. I ona čeka obnovu jer je u derutnom stanju, a registrirana je kao kulturno  dobro naše zemlje, što znači da je pod posebnom zaštitom.

Kušević je završio bogosloviju, a zatim pravno-političke nauke, te 1847. godine ušao je kao poslanik Požege u Hrvatski sabor zalažući se za zajedničko istupanje Hrvata i Srba prema Mađarima. U službi je brzo napredovao pa je 1854. godine imenovan za tajnika namjesništva u Zagrebu pripadajući službenoj politici bana Josipa Šokčevića i Ivana Mažuranića.

Bio je osnivač i prvi predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Požegi od 1847. do 1892. godine, te mu je podignuto poprsje pred požeškim Vatrogasnim domom. Bio je i član Banske konferencije. Sredinom stoljeća postaje tajnik  Zagrebačke županije, te 1861. godine veliki župan Srijemske županije. Plemstvo mu je dodijeljeno 1862. godine, a ta ga je počast  trajno vezala za Habzburški dvor.

Ovako bogat politički životopis zasigurno je dabar  razlog za obnovu spomenika i dvorca. Imajući u vidu da to teritorijalno pripada gradu Pleternici, a Kušević ima velike zasluge za ondašnji život u gradu Požegi, ta dva grada zasigurno bi trebala naći zajednički jezik i obnoviti navedene objekte jer sigurno nije riječ o visokim troškovima. Obnova  dvorca bi bila zanimljiva sa turističkog gledišta. Imajući pak u vidu da je Kurija Kušević kulturno dobro izvjesno je da bi se za njenu obnovu uz malo truda dalo izvući sredstava iz Ministarstva kulture ili pak fondova Europske unije.

Podsjetimo prije petnaestak godina u Kuzmici je djelovala Građanska inicijativa koja je pokrenula obnovu ovih objekata, kao i kuzmičke hidrocentrale, no to nije imalo odjeka ni potpore šire zajednice tako da se stanje nije promijenilo.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: