Zar to nije dodatno financijsko opterećenje Gradu Požegi

Autor: D.K.

javna mailPOŽEGA- Između ostalih tema i prijedloga na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Požege naći će se i prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege. Da se unazad kraćeg, izvjesnog, vremena oko Javne vatrogasne postrojbe nije dizala tolika medijska prašina i da se nisu uputila brojna neugodna optuživanja sa svih strana, možda ovaj prijedlog izmjene Odluke ne bih privukao određenu pozornost.

Svaki odgovorni građanin ima se pravo zapitati dali je prijedlog izmjene, rečene Odluke, toliko neophodan. U prijedlogu izmjene Odluke planira se uvođenje novog “organa” u funkciji “ravnatelja”, uz koju ostaje i funkcija i zapovjednika. Koja je osnova i koji je to glavni razlog da se uvodi nova funkcija koja sama za sebe povlači dodatna financijska opterečenja, u smislu plaće ali i drugih troškova koji će proizaći iz tog radnog mjesta. Prema nekim procjenama to je dodatni trošak na godišnjoj razini ne manji od 250.000 kuna.

Tragom navedenog interesirali smo se postoji li u drugim gradovima, u RH, takvo ustrojstvo i funkcija ravnatelja. Izravni smo odgovor dobili od ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr.sc. Jadrana Perinića koji naglašava da postoje zakonske osnove da kao takva ustanova može imati ravnatelja ali da to nije praksa u gotovo niti jednom gradu u Republici Hrvatskoj. Kako naglašava Perinić zapovjednik je taj koji zastupa Ustanovu te je samim time i u svojstvu ravnatelja ali u jednoj osobi. Da bi se i sami uvjerili u rečenu konstataciju “zavirili” smo u sudski registar subjekata te se uvjerili da se nigdje, niti kod jedne slične Ustanove Javne vatrogasne postrojbe ne spominje niti navodi da ima ravnatelja. Sve ustanove JVP imaju samo zapovjednika kao osobu koja zastupa Ustanovu i kao takove su registrirane i upisane u Sudski registar.

Dali su sve ovo neki prijepori i određeni “odgovori” da neke osobe moraju ostati na rukovodećim mjestima unatoč činjenicama da za takva mjesta nisu stečeni uvjeti da na istom mogu biti i ostati. Postoje li neki drugi opravdani razlozi zbog kojih se uvode takva dodatna radna mjesta kako bi se još nekoga zaposlilo i prema nekome ispunila obveza zapošljavanja za sada ostaje nepoznanica.

Vezano za sve navedeno zatražili smo odgovor iz Grada Požege koji je predlagatelj određenih izmjena vezanih za Javnu vatrogasnu postrojbu. Nismo dobili odgovor na tražene okolnosti do objave ovog članka.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek