ZAPOČEO MJESEC HRVATSKE KNJIGE U PLETERNIČKOJ KNJIŽNICI: Predstavljena zbirka „Grliti nebo“ pjesnikinje Ive Čuvalo

Mjesec hrvatske knjige započeo je u pleterničkoj knjižnici predstavljanjem zbirke “Grliti nebo“, pjesnikinje Ive Čuvalo iz Zagreba. Ovu drugu zbirku autorice objavila je nakladna kuća Glas Koncila, a likovne priloge u njoj napravio je Želimir Ivanović. Kako to kaže urednik Vladimir Lončarević, stihove odlikuje snažan lirski iskaz, zanatska vještina, koja joj omogućava izražavanje u svim pjesničkim oblicima, od bijelog stiha, do soneta i pjesama u prozi.

Predstavljanje zbirke „Grliti nebo“ bio je izniman kulturni i društveni događaj u Pleternici. Uz autoricu Ivu Čuvalo gostovali su i o knjizi govorili književni kritičar  i predsjednik Društva hrvatskih književnika prof. Đuro Vidmarović, urednik Vladimir Lončarević, a stihovima i glazbom dobrodošlicu su gostima iskazali zaljubljenik u poeziju Marinsko Markota, članice Molitvene zajednice pleterničke župe sv. Nikole, Slavko Nedić i dipl. teolog Ružica Nedić iz Zagreba i Vladimir Štibrić. Kako je to rekao ravnatelj knjižnice Franjo Novak,  tema ovogodišnjeg Mjeseca knjige “Glazba i glazbala“, pa je to bila i večer druženja uz glazbu. U ime Grada Pleternice dobrodošlicu je izrazio Domagoj Katić, zamjenik gradonačelnice Antonije Jozić.

„Grliti nebo“ druga je zbirka Ive Čuvalo, koja poeziju objavljuje  od četrnaeste godine. Prvom zbirkom „Rasanjane ptice“, zabljesnula je prije dvadeset pet godina, rekao je književni kritičar Đuro Vidmarović, ujedno autor predgovora. Također je naglasio da Iva Čuvalo pripada onim autorima koji sretno uravnotežuju kršćanske vrijednosti koje ih nadahnjuju s umjetničkom razinom u stihove pretočenog nadahnuća. A nadahnuće, prvi stih, pripada uvijek Bogu, kazao je. Poezija Ive Čuvalo svijetli iz dubina vječnosti, ocijenio je Lončarević i dodao kako je u knjizi postignuta sretna ravnoteža između likovnih priloga te etičke i estetske razine napisanih stihova, čime ova zbirka ima  elemente pjesničko-likovne mape.

-Pisanje nije moj izbor, pisanje je jedan dar koji sam dobila, ja sam vjernik, dakle od Boga, svog Stvoritelja, moje nadahnuće dolazi izvan mene. Cesarić je prekrasno u svojoj pjesmi „ Krik“ opisao tu potrebu da se krikne stihom – odgovorila je Iva Čuvalo na pitanje odakle dobiva motiv za pisanje, te dodala:

-Ja promatram svijet kao i svi mi, vidim materijalne stvari, vidim i ružno, ali neprestano imam osjećaj da osim tog materijalnog postoji i nešto više, da mi ljudi nismo samo materija. Upravo iz te potrebe da prenesem taj osjećaj svijetu, da pokažem ljudima da mi jesmo materija,  ali ne živimo samo od toga. Želja da trag koji ostavljamo za sobom, što je rekao Ujević, ta kristalna kocka vedrine, da ostavimo iza sebe dobro i pozitivno   to je ono što mi pomaže da u našoj stvarnosti, koja za svakog od nas ima neke svoje probleme, a onda i kao društvo imamo neke probleme, da na neki način pokušam biti dobro biti nešto pozitivno, nekakva utjeha u prvom redu sebi, a onda i svijetu koji to čita i prepoznaje.

0 Comment