Zanimljiv trodnevni program predstojećeg vikenda u Jakšiću – za svakog po nešto: Fišijada, smotre folklora, koncert tamburaškog sastava…..

Autor: S.P./D.K.

Načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, predsjednik Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Slavonija“ Jakšić Dario Pažin i predsjednik Športsko-ribolovnog društva „Slavonac“ Jakšić Mario Pus na tiskovnoj su konferenciji predstavili, odnosno najavili, tradicionalnu manifestaciju “Pjesmom u jesen” koja će se održati 18. godinu za redom i četvrtu Fišijadu.

Tako će predstojećeg vikenda u Jakšiću biti održane različite manifestacije od fišijade, smotre folklora odraslih skupina s prikazom običaja i tradicije iz različitih krajeva do dječje smotre folklora.  

Četvrta po redu Fišijada održat će se 13. rujna u organizaciji ŠRD “Slavonac” Jakšić, a potom slijede dva dana u znaku velikih i malih čuvara tradicije

Smotra folklora održat će se drugi dan, 14. rujna na školskom igralištu. Kao i prethodnih godina ljepotu baštine prezentirat će brojni folkloraši i konjogojstvene udruge s područja Požeško-slavonske županije ali i gosti iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva koji rado tom prigodom dolaze u Jakšić. Za glazbeni program u večernjim satima pobrinut će se Tamburaški sastav Širok šor.

-Dosadašnje naše smotre pokazale su da naši folkloraši i ribiči znaju organizirati izvrsne manifestacije na koje rado dolaze i naši sugrađani, ali i mještani iz susjednih općina. Program je iz godine u godinu sve kvalitetniji i ova višednevna manifestacija daje nam puno razloga za ponos, pa će tako biti i ove godine – naglasio je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević uz poziv svim ljubiteljima tradicije, folklornog kolorita i autentičnih gastro specijaliteta.

Predsjednik ŠRD Slavonac Mario Pus najavio je gastro manifestaciju Fišijadu koja je prije četiri godine krenula u želji da se društvu pomogne nakon velikog pomora ribe koji su imali u svojim ribnjacima

-Ovom manifestacijom željeli smo prikupiti donacije kako bi oživjeli naše ribnjake, a ohrabreni početnim uspjehom nastavili smo. Na ovogodišnjoj Fišijadi očekujemo 20-tak ekipa kojima smo osigurali mjesto i drva, a ribu donose sami po svom izboru. Dobru zabavu i druženje obogatit će nastup TS Srce bećarsko, a osigurana je i kvalitetna ugostiteljska ponuda – najavio je Pus.

Dobri domaćini smotre folklora i ove su godine članovi HKUD Slavonija. Uz njih i članove Matice slovačke Kukučin – Kuntarić nastupit će gosti, folkloraši iz Pleternice, Zagreba, Svete Nedjelje, Velike Kopanice, Male Mlake, Sesvetskog Sela, Hutova (BiH) te učenice Obrtničke škole Požega s modnom revijom. Program počinje od 17 sati povorke svih folkloraša kroz Jakšić do pozornice na školskom igralištu gdje će predstaviti plesove i pjesme svog kraja.

-Ove godine HKUD Slavonija predstavit će program s kojim idemo 26. rujna na Državnu smotru u Sisak. Predstavit će se društvo,ali posebno ćemo promovirati i našu mušku pjevačku skupinu, sekciju HKUD Slavonija koji na državnu smotru idu s tri pjesme na natjecanje u acapella pjevanju – naglasio je predsjednik HKUD Slavonija Dario Pažin.

Nakon nastupa folkloraša koncert će održati TS „Širok šor“ iz Slavonskog Broda. Trodnevni doček jeseni u Jakšiću završit će u nedjelju, 15. rujna kada će priliku da pokažu poznavanje baštine imati najmlađi folkloraši na smotri dječjih folklornih skupina.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: