“Zanima me ljudska psiha, to je zanimljivo i još neistraženo područje”

Autor: V.M.

 

SONY DSCDržavna matura za mnoge maturante posljednjih je godina pravi bauk no, požeška gimnazijalka Dora Oroz s njim se ‘obračunala’ u velikom stilu: iako se iz svih obveznih predmeta odlučila za tzv. višu razinu, a to znači teža pitanja, postigla je najbolji rezultat među kolegama i kolegicama. Sve same petice! U međuvremenu je uspješno položila i prijemni ispit na željenom fakultetu a sad se odmara, već pomalo s pogledom na brucoške zagrebačke dane. No, krenimo redom.

Predstaviti Doru Oroz nije baš lako jer samozatajna 18-godišnjakinja nerado priča o sebi. No, pitanje po pitanje… Dora je s odličnim uspjehom je završila OŠ Antuna Kanižlića a tamo joj je, kako sama kaže, lakše bilo s engleskim nego s matematikom pa se odlučila upisati jezičnu Gimnaziju. Uz engleski je u Gimnaziji učila i njemački te jednu godinu talijanskog. Ipak, kad je počela razmišljati o nastavku školovanja, jezici su ‘otpali’ a njen izbor je glasio: psihologija! – S vremenom sam shvatila da ne želim raditi u školi a ne želim se baviti ni prevođenjem. Jako me zanima ljudska psiha, to je zanimljivo i još neistraženo područje. Osim toga, želim pomagati ljudima – objasnila je Dora.

SONY DSC

Odluka da studira psihologiju ‘presudila’ je i u izboru predmeta i načinu polaganja državne mature. Naime, da bi se mogla pokušati upisati na studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Dora je morala na maturi polagati višu razinu osnovnih predmeta( matematika, hrvatski, englesti ) te još izabrati dva izborna predmeta za koje je samo jedna razina. Ona se odlučila za psihologiju i sociologiju. – Matematike sam se najviše pribojavala. Morala sam ići na višu razinu a u jezičnoj gimnaziji je ima manje… pa kako ju baš i ne volim… tako da sam cijele godine išla na pripreme iz matematike. Engleski zato nisam ništa posebno učila a hrvatski sam zadnjih mjesec dana malo prelistavala knjige i podsjećala se nekih stvari. Sociologiju i psihologiju sam učila oko dva mjeseca – kazala je Dora. Što se tiče same državne mature, dodala je, ona ima i dobre i loše strane ali, općenito uzevši, morala bi se ‘doraditi’. Među dobre stvari Dora navodi činjenicu da se sada može prijaviti više predmeta i na više fakulteta te da su izmjene oko prijava moguće do ‘zadnjeg časa’. Ona osobno prijavila se na čak 9 fakulteta. – Morala sam imati nekakve rezerve ako ne uspijem proći na prijemnom ispitu i ne upišem se. Prijavila sam psihologiju i na Hrvatskim studijima i u Osijeku ali, Filozofski fakultet u Zagrebu je ono što sam stvarno željela. Sve ostalo mi je bilo rezerva i nisam uopće razmišljala o tome što ću ako ne prođem – kazala je Dora.

Vrijeme do odlaska u Zagreb Dora provodi s prijateljima, bila je na moru, pomalo čita, bavi se uređenjem interijera i drugim stvarima koje inače voli. Životu u metropoli se veseli jer…- Tamo ima boljih mjesta za izlaske, pa raznih koncerata, mogućnosti odlaska na putovanja..- objasnila je. A što planira kad diplomira, što si želi…? – Svojedobno sam razmišljala o tome kako želim na diplomski u Beč no, vidjet ćemo. Treba ići polako, godinu po godinu. Još nisam sigurna što bih željela raditi kad diplomiram… vjerujem da će se to nekako s godinama polako razbistriti u mojoj glavi. Znam samo da bih voljela vidjeti svijeta, možda otići nekamo i na usavršavanje…nadam se da ću imati odvažnosti iskoristiti prilike koje mi se budu nudile – zaključila je na kraju razgovora Dora.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot