“Zanima me ljudska psiha, to je zanimljivo i još neistraženo područje”

Autor: V.M.

 

SONY DSCDržavna matura za mnoge maturante posljednjih je godina pravi bauk no, požeška gimnazijalka Dora Oroz s njim se ‘obračunala’ u velikom stilu: iako se iz svih obveznih predmeta odlučila za tzv. višu razinu, a to znači teža pitanja, postigla je najbolji rezultat među kolegama i kolegicama. Sve same petice! U međuvremenu je uspješno položila i prijemni ispit na željenom fakultetu a sad se odmara, već pomalo s pogledom na brucoške zagrebačke dane. No, krenimo redom.

Predstaviti Doru Oroz nije baš lako jer samozatajna 18-godišnjakinja nerado priča o sebi. No, pitanje po pitanje… Dora je s odličnim uspjehom je završila OŠ Antuna Kanižlića a tamo joj je, kako sama kaže, lakše bilo s engleskim nego s matematikom pa se odlučila upisati jezičnu Gimnaziju. Uz engleski je u Gimnaziji učila i njemački te jednu godinu talijanskog. Ipak, kad je počela razmišljati o nastavku školovanja, jezici su ‘otpali’ a njen izbor je glasio: psihologija! – S vremenom sam shvatila da ne želim raditi u školi a ne želim se baviti ni prevođenjem. Jako me zanima ljudska psiha, to je zanimljivo i još neistraženo područje. Osim toga, želim pomagati ljudima – objasnila je Dora.

SONY DSC

Odluka da studira psihologiju ‘presudila’ je i u izboru predmeta i načinu polaganja državne mature. Naime, da bi se mogla pokušati upisati na studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Dora je morala na maturi polagati višu razinu osnovnih predmeta( matematika, hrvatski, englesti ) te još izabrati dva izborna predmeta za koje je samo jedna razina. Ona se odlučila za psihologiju i sociologiju. – Matematike sam se najviše pribojavala. Morala sam ići na višu razinu a u jezičnoj gimnaziji je ima manje… pa kako ju baš i ne volim… tako da sam cijele godine išla na pripreme iz matematike. Engleski zato nisam ništa posebno učila a hrvatski sam zadnjih mjesec dana malo prelistavala knjige i podsjećala se nekih stvari. Sociologiju i psihologiju sam učila oko dva mjeseca – kazala je Dora. Što se tiče same državne mature, dodala je, ona ima i dobre i loše strane ali, općenito uzevši, morala bi se ‘doraditi’. Među dobre stvari Dora navodi činjenicu da se sada može prijaviti više predmeta i na više fakulteta te da su izmjene oko prijava moguće do ‘zadnjeg časa’. Ona osobno prijavila se na čak 9 fakulteta. – Morala sam imati nekakve rezerve ako ne uspijem proći na prijemnom ispitu i ne upišem se. Prijavila sam psihologiju i na Hrvatskim studijima i u Osijeku ali, Filozofski fakultet u Zagrebu je ono što sam stvarno željela. Sve ostalo mi je bilo rezerva i nisam uopće razmišljala o tome što ću ako ne prođem – kazala je Dora.

Vrijeme do odlaska u Zagreb Dora provodi s prijateljima, bila je na moru, pomalo čita, bavi se uređenjem interijera i drugim stvarima koje inače voli. Životu u metropoli se veseli jer…- Tamo ima boljih mjesta za izlaske, pa raznih koncerata, mogućnosti odlaska na putovanja..- objasnila je. A što planira kad diplomira, što si želi…? – Svojedobno sam razmišljala o tome kako želim na diplomski u Beč no, vidjet ćemo. Treba ići polako, godinu po godinu. Još nisam sigurna što bih željela raditi kad diplomiram… vjerujem da će se to nekako s godinama polako razbistriti u mojoj glavi. Znam samo da bih voljela vidjeti svijeta, možda otići nekamo i na usavršavanje…nadam se da ću imati odvažnosti iskoristiti prilike koje mi se budu nudile – zaključila je na kraju razgovora Dora.

Više iz kategorije