Zamjeramo gradonačelniku Neferoviću zbog sljepoće i bahatosti!?

Autor: DK

POŽEGA – O tome da su za “Templare” u Požegi došli teški dani dolaskom gradonačelnika Vedrana Neferovića na vlast jučer je o tome javno progovorio i iznio brojne optužbe na njegov račun i rad gradske vlasti Vinko Lisec – predsjednik Udruge i Veliki prior Viteškog Reda Templara O.S.M.T.H.

Vinko Lisec, predsjednik Udruge i Veliki prior Viteškog Reda Templara O.S.M.T.H.

-Ovu tiskovnu konferenciju sazivamo iz nasušne potrebe jer se u zadnje dvije godine događaju stvari koje ne samo da nam remete naše aktivnosti nego dovode u pitanje i samu opstojnost naše Udruge, našeg časnog Viteškog Reda. Dogodile su se razne situacije gdje nam nije bilo lako u financijskom smislu, ali je ranije grad Požega uvijek uskakao, bio je pokrovitelj viteškog Dana templara, a dogurali smo i do petog jubilarnog viteškog Dana Templara. Interesantno je da smo Požegu prezentirali u Europi kao stalnu templarsku destinaciju u koju su nam do sada dolazile templarske delegacije iz 8 EU država – uvodno je rekao Vinko Lisec, Veliki prior Viteškog Reda Templara koji je istakao kako je zapravo tema tiskovne konferencije problemi sa gradom Požegom i gradonačelnikom Vedranom Neferovićem s kojim se ne uspijeva dvije godine, kako Lisec navodi, ostvariti nikakav ozbiljan kontakt.

-Kao nadstranačka i apolitična organizacija do 2014. godine nismo imali nekih posebnih problema, u bilo kakvoj suradnji sa bilo kojim segmentima društva u RH. Dolaskom novog gradonačelnika gospodina Neferovića na vlast za nas su počeli dosta teški dani. Prvo je trebalo pet šest mjeseci da me primi, kada me primio onda mi je otvoreno dao do znanja da smo instalirani od strane bivšeg gradonačelnika i da smo mu služili za osobnu promociju. Bio sam šokiran i tražio sam ga da mi kaže odakle mu takve nakaradne informacije. Nije mi dao priliku ni 5 minuta da razgovaramo, odmah sam vidio da se nešto krupno događa. U više navrata sam pokušao komunicirati s njim, uputio sam preko 10 dopisa, materijala, izvješća, zahtjeva, zamolbi, programa na koje do danas nismo dobili, u ove pune dvije godine i dva mjeseca niti jedno slovo pisanog odgovora – ističe Lisec.

Zbog svih tih problema 2014. godine došlo je u pitanje i održavanje 5. jubilarnih susreta Templara za što nije bilo nikakvog odgovora od strane grada Požege, na upućeni zahtjev, što je za posljedicu imalo otkazivanje turnira u streličarstvu.

-Gradonačelnik nam je rekao da ne očekujemo da će nas primiti te da on nema vremena za takve sporedne stvari. Htjeli smo mu tom prilikom pokloniti templarski mač koji smo poklonili prošlom gradonačelniku, koji smo poklonili i predsjedniku RH – dodao je Lisec.

U želji da se ipak iz svih problema iznađu bolja rješenja Templari su započeli komunikaciju sa Turističkom zajednicom grada Požege s kojom je bila namjera da se postigne dogovor oko Streličarskog turnira koji je osmišljen još 2010. godine i to sve u zahvalu gradu na darovanom objektu kojeg su dobili Templari.

-Željeli smo predstaviti jednu manifestaciju u kojoj se zorno prikazuju kako borbene odore tako i postrojbe i oružja iz 12.,13. i 14. stoljeća koje su bile i tu u Požegi. Sve smo to radili oslanjajući se upravo na činjenicu da Požega baštini tu tradiciju 13. stoljeća vodeći se činjenicom da je ovdje iznad nas u kamenoj kući stolovao u 13. stoljeću templarski prior koji je pokrivao Ugarsku i ovaj dio Hrvatske. To je tradicija koja je najstarija u gradu Požegi – rekao je Lisec te dodao kako je mjesec dana prije održavanja viteškog Dana Templara prošle godine, gradonačelnik “ekspresno” poslije razgovora njihovog razgovora uplatio na ime troškova održavanja viteškog Dana Templara 5 tisuća kuna na što je Lisec urgirao iz razloga nedostatnosti tih sredstava zbog složene organizacije jer su u Požegu dolazili ljudi iz Engleske, Švedske, Italije i Bugarske.

Manifestacija iz Požege preseljena u Zagreb!

Zbog svih tih nesuglasica i međusobnih odnosa manifestacija koja se trebala održati iz Požege je preseljena u Zagreb.

-Imamo članove u Zagrebu koji su društveni ljudi, koji su se ponudili da pokušamo organizirati, ako u Požegi već otpada viteški Dan Templara, da to organiziramo u Zagrebu. U suglasnosti sa velikim vijećem ja sam dao pristanak na to kao priori i kao predsjednik Udruge. Uputili smo se od mjeseca veljače do travnja u organizaciju viteškog dana templara u Zagrebu – dodaje Lisec.

Uz svesrdnu podršku grada Zagreba i tamošnje Turističke zajednice i Kulturno informativnog centra grada Zagreba, uz izravno pokroviteljstvo gradonačelnika grada Zagreba u mjesecu travnju je turnir održan u prekrasnom ozračju koji je ipak trebalo biti održano u Požegi.

-Na žalost naš gradonačelnik gospodin Neferović nema osjećaja za ovu vrstu manifestacije. Uz sve uvažavanje prema njemu ne možemo podržati njegovu konstataciju da smo instalirani. Ako je netko instaliran onda je instaliran gospodin gradonačelnik sa svoje stranačke liste. Mi nemamo ništa protiv toga, podržavamo ga i poštujemo kao gradonačelnika, ali iskreno i duboko zamjeramo njegovu sljepoću, njegovu, možemo slobodno reći, bahatost i iz razloga jer želi naš objekt koji koristimo uzeti i srušiti. Ova vlast na čelu s gosp. Neferovićem mi je u toj mjeri otežala vođenje hrvatskog viteškog Reda Templara da sam bio u razmišljanju da preselimo sjedište u Zagreb. Zagreb nas čeka otvorenih ruku, međutim moja odluka je i dalje da je naša trajna zadaća ostati u Požegi. U tome se nisam dvojio jer Požega ima podlogu. Prošao sam gotovo cijelu Europu i vidio sam što rade gradovi pa i sela da neku uvjetno postojeću tradiciju naprave kao turistički bum i ponudu – ističe Vinko Lisec te je na kraju pozvao gradonačelnika da preispita sebe, svoje stavove i gledišta kao i to da će ga Templari rado educirati o povijesti Templara.

-Sav naš trud se baca sa obje ruke u Orljavu i mi to nećemo dozvoliti – zaključio je Vinko Lisec – predsjednik Udruge i Veliki prior Viteškog Reda Templara O.S.M.T.H.

 

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: