ZAMJENIK ŽUPANA ŽELJKO JAKOPOVIĆ: Obnova državne ceste i nova ambulanta-ključni zahvati u čaglinskom kraju

Autor: Jelenko Topić

Proteklih desetak godina bila su turbulentni za Požeško-slavonsku županiju zbog nepovoljnog financijskog stanja. Stvari su se značajno promijenile što potvrđuju bezuvjetna mišljenja Državne revizije. Zamjenik župana Željko Jakopović osvrnuo se na to razdoblje.

-Inzistirao sam na redovnom financiranju zakonski definiranih djelatnosti, te vraćanju dugova i izvršenju obaveza, kao i plaćama zaposlenika – ističe Ž. Jakopović dodajući da je sada stanje pozitivno, krediti traju do 2023. godine, a sa Vladom se traže rješenja za obaveze Županijske uprave za ceste (ŽUC).

Najveći projekti su desetak milijuna kuna vrijedna dva sustava navodnjavanja 500 hektara obradivih površina koji dobro djeluju pa su praktički najbolja subvencija poljoprivrednicima. Uz to priprema se projekt Orljava-Londža radi navodnjavanja dodatnih površina. Tijekom 2019. godine isplaćeno je 1,4 milijuna kuna potpora poljoprivrednicima (kupnja mehanizma, uzgoj crne slavonske svinje, kamate za kredite, nastupi na sajmovima itd.), a radi zadržavanja razine proizvodnje duhana koja godišnje donosi oko 20 milijuna kuna ulažu su napori za bolje arbitriranje između proizvođača i otkupljivača kod ocjene kvalitete lista kroz drugostupanjsko povjerenstvo.

– Sa gradom Kutjevom i udrugom Kutjevački vinari proveden je projekt selekcije graševine kroz koji smo dobili četiri podtipa sa određenim karakteristikama čime će se unaprijediti uzgoj te vinske sorte – kaže dožupan Željko Jakopović. Priprema se u suradnji sa Državnim hidrometeorološkim zavodom izgradnja postaja za praćenje klimatoloških uvjeta što će koristiti poljoprivrednicima. Nadalje, razvoj centra kompetentnosti u Poljoprivredno-prehrambenoj školi sa izgradnjom hladnjače bit će poticaj razvoju poljoprivrede. Ostvareni su brojni projekti potpore obiteljskim gospodarstvima kroz program ruralnog razvoja i aktivnosti Razvojne agencije.

Županija pomaže općinama i gradovima pri odobravanju programa korištenja poljoprivrednog zemljišta, te koordinira njihove aktivnosti. Dogovorom sa Hrvatskim željeznicama riješeno je putovanja studenata vlakom u Zagreb.

– Naglasak je na razvoju turizma, pa je postavljeno deset kućica sa potrebnim sadržajima za bicikliste, a kupljen je dvorac u Trenkovu čija obnova će se kandidirati i objekt uključiti u turističku ponudu vezanu uz ime Baruna Trenka – nastavlja Jakopović i dodaje da je Obiteljsko gospodarstvo Roberta Čondića iz Kadanovaca osvojio treće mjesto na državnom natjecanju „Zlata vrijedan“.

Početkom 2020. godine spajaju se županijske službe i ured državne uprave što će donijeti bolje usluge građanima i efikasnije funkcioniranje.

Kada je u pitanju lokalna razina tj. općina Čaglin kao zapostavljen prostor svi napori su usmjereni na poboljšanje uvjeta života kroz podizanje standarda kako bi se zadržalo stanovništvo.

– Pri kraju je obnova 2,3 kilometra državne ceste Milanlug-Migalovci vrijedna 18 milijuna kuna što je najveće ulaganje, dakako uz financijsku potporu Hrvatskih cesta. Čaglin je time dobio gradski štih jer je riješena odvodnja, uređeno autobusno stajalište i parkiralište uz crkvu, kao i željeznički prijelaz i sva raskrižja, izgrađeni obostrani nogostupi i drugo – naglasio je Željko Jakopović i dodao da se općinskim sredstvima uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja završava gradnja vrtića.

Izgrađena je u suradnji sa ŽUC-om cesta Mokreš-Jezero „teška“ 2,8 milijuna kuna, a očekuje se gradnja dionice Jezero-Ljeskovica vrijedne 2,8 milijuna tako da su sva naselja prometno povezana uključujući i internetom. Općinskim novcem obnavlja se ulica V. Nazora, a priprema se rekonstrukcija sportskog objekta(1 milijun), te gradnja Vatrogasnog doma.

– Poboljšanje zdravstvene zaštite nam je prioritet jer nas ne zadovoljava sadašnje stanje sa timom hitne pomoći bez liječnika, stoga dežurstvo liječnika ima financiranje iz općinskog proračuna. Ideja i osnovno financiranje izgradnje ambulante površine oko 500 četvornih metara u vrijednosti 4 milijuna kuna je iz općinskog proračuna. Ostalo financiranje ostvaruje se manjim dijelom iz Ministarstva regionalnog razvoja i značajnom pomoći Požeško-slavonske županije. Završetak projekta planiran je za 2020. godinu, te je osiguran stan za liječnike, nova pristupna cesta ambulanti, kako bi ovim projektom stanovnici dobili primjerenu zdravstvenu zaštitu, a mladi liječnici motiv za rad u Čaglinu.
– zaključio je Željko Jakopović.

Vidljivo je da se tu stvaraju uvjeti za razvoj, ulaganja i dobar život ljudi kao i u razvijenim sredinama što bi uz mjere koje provodi čelništvo općine trebalo donijeti boljitak istočnom dijelu Požeško-slavonske županije.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: