Zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić reagirao na objavljeni članak „Brojnih priredbi nema ovog ljeta – je li baš tako treba biti ili je koronavirus nekima izgovor za nerad?!

Autor: D.K.

U redakciju smo primili reakciju zamjenika pleterničke gradonačelnice Domagoja Katića na objavljeni članak „Brojnih priredbi nema ovog ljeta – je li baš tako treba biti ili je koronavirus nekima izgovor za nerad kojeg u cijelosti prenosimo:

Slijedom Vašeg napisa o organizaciji manifestacija na području Grada Pleternice u članku “Brojnih priredbi nema ovog ljeta – je li baš tako treba biti ili je koronavirus nekima izgovor za nerad?!” smatram važnim razjasniti činjenice oko organizacije manifestacija kako se ne bi donosili paušalni zaključci o nečijem (ne)radu.

Smatram kako je u tekstu u potpunosti obezvrijeđena organizacija tradicionalnih manifestacija za vrijeme lipnja u Pleternici. Organizacija samih manifestacija ne ovisi isključivo o Gradu Pleternici i našoj Turističkoj zajednici nego su u organizaciju uključeni brojni volonteri u svojim matičnim udrugama koje su i nositelji manifestacija, a upravo su te udruge i donijele zaključak o neodržavanju istih zbog pandemije Covid-19.

Razlog zbog kojeg su udruge donijele takvu odluku lako se može pronaći u vremenu koje je iza nas, ali koje nažalost i dalje traje. Uzmemo li u obzir Cvjetiće glazbe, valja istaknuti kako organizacija Cvjetića 2020. kreće nekoliko mjeseci prije samog festivala i to početkom godine natječajem za autorske skladbe, nakon čega kreću audicije, probe tamburaškog sastava, snimanje pjesama te u konačnici i sam festival. Nekoliko dana nakon raspisivanja natječaja Hrvatska bilježi prvi slučaj koronavirusa, a nakon toga je uslijedila i zabrana okupljanja, manifestacija, ograničenje kretanja stanovnika i zatvaranje svih djelatnosti koje nisu neophodne za život.

Jasno je da se, kada se pogledaju stvari iz današnje perspektive, može paušalno zaključiti kako je organizacija tih manifestacija zapravo vrlo jednostavna no napominjem da je zaključak potpuno pogrešan. Manifestacije se organiziraju mjesecima prije i u vrijeme provođenja glavnih aktivnosti za organizaciju manifestacije bile su na snazi stroge mjere te nije bilo jasno kada će one proći i što će se događati u narednom periodu s korona virusom.

Paralelno s Cvjetićima Glazbe identična stvar se dogodila i s organizacijom Smotre folklora Lidas 2020. Niti jedno kulturno-umjetničko društvo u proljeće nije moglo imati probe te im je samim time onemogućeno kvalitetno pripremanje programa za nastup koji su trebali prezentirati u Pleternici. Kulturno-umjetnička društva su društva amatera, ali koji se tjednima i mjesecima pripremaju za nastupe kako bi što kvalitetnije prezentirali običaje svoga kraja. Koreografija i nastup na pozornici u Pleternici ili bilo kojoj drugoj sigurno nije nastao u dvije probe, tjedan dana prije smotre.

Što se tiče samog međunarodnog konjičkog turnira sve pripremne radnje od rezervacije mobilnih štala do komunikacije s natjecateljima su bile odrađene no organizator je dobio uputu Hrvatskog konjičkog saveza o neorganiziranju turnira jer nije bilo moguće predvidjeti tijek aktivnosti u lipnju po pitanju korona virusa kao ni način na koji će prelazak međunarodnih vozača sa konjima preko granice funkcionirati.

Ukoliko otkazivanje manifestacija gledamo kroz proračun Grada ostvarene su određene uštede koje su rebalansom preusmjerene na pomoći tvrtkama koje rade na području Pleternice, a u cilju očuvanja radnih mjesta.

Svima nam je žao što smo ove godine zbog korona virusa ostali bez kvalitetnog sadržaja u Pleternici u ovoj godine te vjerujemo kako ćemo sve ideje realizirati u 2021. godine. Pleternica je poznata po svojim izvrsno organiziranim manifestacijama koje odrađuje uz vrlo mali broj zaposlenih no uz veliki angažman i trud volontera, članica i članova naših udruga i stoga sigurno zaslužuju zahvalu, a ne paušalne ocjene o njihovom i našem (ne)radu.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek