Zaljubljenik u stare predmete: Sve bogatstvo 16-godišnjeg Leona Delića iz Duboke nalazi se na jednom mjestu /FOTO/

Autor: D.K.

Prvobitni arheološki muzej, 16-godišnjeg Leona Delića iz Duboke, bio je u ambaru građevini koja je u prošlom dobu služila kao skladište žita ili stočne hrane. Sada svoj Muzej Leon je premjestio u prostoriju stare kuće jer mu je tamo ponestalo mjesta.

– Starine sam počeo skupljati sa svojih osam godina, a konkretno sam krenuo od 2015. godine. Prvobitno je otac radio s arheolozima i ja sam nekoliko puta išao s njim na njihova nalazišta, a meni se od početka to činilo jako zanimljivim jer je on donosio kući razne keramike i ostatak svojih pronalazaka. Kako se bavim poljoprivredom, većinu stvari sam pronašao obrađujući zemlju u polju, a ponešto sam našao i u svom dvorištu. Zbog oca sam počeo primjećivati na poljima takve stare stvari te se zainteresirao i napravio muzej s mojim pronalascima. – za SBplus kazao je Leon Delić.

Nešto stvari Leon je dobio i od mještana, koji su u starim kućama na tavanima pronašli razne starine, te ostalih poznanika koji su itekako bili upoznati s njegovim muzejom.

– Dosta ljudi je vidjelo i zna za ovaj muzej, a baš zato što znaju da skupljam upravo i donose razne stare stvari. Bilo da ih sam pronašao ili mi netko donio, svaki predmet, ako je riječ o keramici, pažljivo čistim s četkicom i vodom kako ne bih napravio nekakvu štetu. Kada je u pitanju predmet koji je korozirao, odnosno zahrđao, njega čistim kiselinama koje to mogu koliko – toliko ukloniti, a ako se radi o nečemu drvenom samo malo prebrišem kako se ne bi oštetilo. – pojasnio je Leon.

Od cijele svoje arheološke kolekcije, kao svoj najdraži predmet, Leon je izdvojio kramp koji je pronašao na obiteljskoj njivi.

– Ovaj kramp je za mene jako poseban, pronašao sam ga na svojoj njivi dok sam orao, za mene je to slučajni pronalazak. K tome je još i predmet koji proizlazi iz bakrenog doba što znači da je star otprilike pet i pol do šest tisuća godina i vjerojatno potječe sa područja Karpata jer ovdje takvih stvari nije bilo. – dodao je ovaj mladi ‘arheolog’.

Kako mu je otac bio u raznim arheološkim istraživanjima, Leon je ‘iskoristio’ očevo poznanstvo te stupio u kontakt s raznim arheolozima koji mu dosta tog otkriju o predmetu koji pronađe.

– Kada nađem nekakav predmet, koji je meni stvarno nepoznat kontaktiram arheologe, odnosno tatine kolege, te ih tražim za pomoć. Naravno, pošaljem im sliku, a kako je to njihov područje oni mi jave svoje pretpostavke o čemu je riječ i iz kojeg doba potječe. – kazao je 16-godišnjak.

Rimski, ruski-carski, austrougarski, sovjetski, jugoslavenski novac, dijelovi kamenih sjekira – fragmenti, kramp iz bakrenog doba, razne keramike, prsten iz srednje vijeka, nakit – samo su neki predmeti koje je ovaj mladić do sada pronašao, a kako i sam kaže biti će ih još. Iako mu se sada više sviđa poljoprivreda, nastavit će s ‘nadogradnjom’ svog malog muzeja.

Izvor: sbplus/Petra Supan

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88