Zakonskim odredbama prihodi im prepolovljeni, investicije stoje a opstojnost je upitna

KAPTOL – Češljakovci, Golo Brdo, Doljanovci, Novi Bešinci, Alilovci…usprkos kriznim vremenima, u svim ovim naseljima općine Kaptol nešto se gradi ili se planira graditi i uređivati. Ali, dokle će biti tako? – Ako na snazi ostanu sve ove zakonske odredbe vezane uz lokalnu samoupravu, bolje da nas ukinu – pomalo ljutito nam je u nedavnom razgovoru kazao načelnik Mile Pavičića.

No, krenimo redom. Najveća ovogodišnja investicija na kaptolačkom području jest izgradnja sustava odvodnje i prečistača otpadnih voda za naselja Češljakovci i Golo brdo vrijednosti 4,6 milijuna kuna. Sredstva su osigirana kroz IPARD program. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja listopada. Nadalje, nastavljeno je uređenje doma u Doljanovcima za što će se utrošiti 50 000 kuna. Odabran je i izvođač radova za krovište u Novim Bešincima vrijednosti 150 tisuća kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je 122 tisuće kuna a ostalo će se namaknuti iz općinskog proračuna. Proračunskim novcima, oko 25 tisuća kuna, do kraja ljeta će se urediti i dječje igralište u Alilovcima pa će tako svako naselje u općini imati kutak za najmlađe.

Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol

U Kaptolu je u pripremi još jedna velika investicija: rekonstrukcija središnjeg mjesnog trga Vilima Korajca za što je dobivena građevinska dozvola.

– Vrijednost investicije je 3,5 milijuna kuna i većinu tog novca, 80 posto, osigurat će Ministarstvo regionalnog razvoja iz EU a mi bi trebali dati ostatak. A kako? Država nam je novim zakonskim odredbama ‘štucala’ prihode za 50 posto i što sada da radimo? Navodno bi trebalo formirati nekakav fond iz kojega bi se novac, kao pomoć, davao jedinicama lokalne samouprave za takve potrebe ali, pitam se kakvi su izgledi da mi ovako mali iz tog fonda išta dobijemo – kazao je M.Pavičić.

Općina Kaptol je osnovana u travnju 1993.godine na području gdje do tada nije postojao ni mjesni ured, ima površinu od tek 90 četvornih kilometara i malo više od 4000 stanovnika. Po ovim pokazateljima je među najmlađim i najmanjim jedinicama lokalne samouprave u županiji no, kaže njen načelnik, opravdala je svoje postojanje. Apsolutno je tako. Proteklih godina smo izgradili ambulantu, sportsku dvoranu, kompletno obnovili niskonaponsku mrežu i javnu rasvijetu, tri četvrtine Kaptola ima kanalizaciju…mi nismo za sve ovo dali novce ali je za sve investicije inicijativa išla s razine općine i većinu poslova smo mi ‘vukli’. Sada će praktički sve stati. Stoji kanalizacija u Kaptolu i Alilovcima, novac smo srezali i vlastitom komunalnom pogonu, udrugama, klubovima…do kraja godine ćemo praktički preživljavati. Novim zakonskim odredbama smo praktički ‘vraćeni u 1998.godinu – zaključio je m.Pavičić.

0 Comment

Send a Comment