Zabilježili smo proslavu Vincelova kod Zlatka Vukovića u Požegi te Drage Majstorovića i Cece u Kutjevu /FOTOGALERIJE/

Autor: DK

“Vinska braća” zasvirala baš u vinogradu Sanje i Zlatka Vukovića, a trsje podno Sokolovca najavilo dobar urod ove godine

Na padinama ispod legendarnog brda Sokolovac iznad Požege, na kojemu se zbila poznata povijesna bitka i pobjeda Požežana nad Turcima pod vodstvom fra Luke Imbrišimovića, gdje je postavljen Domovinski križ, vinogradarska obitelj Sanje i Zlatka Vukovića okupila je rođake, kumove i prijatelje, te slaveći Vincelovo upravo na dan tog zaštitnika vinogradara zarezali trsje, koje je najavilo bogat urod grožđa iduće jeseni što znači da će opet biti dobrih požeških vina.
Razloga za slavlje ovaj puta bilo je još jer je Sanja, koja je vlasnica ovog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva sa oko 1700 čokota graševine i bijelog pinota, završila edukaciju za vinogradarku-podrumarku koju je organiziralo Veleučilište u Požegi, a to će joj zasigurno dobro doći za daljnje unapređenje njihovog posjeda i spravljanje proizvoda sa njega.
Za ovu prigodu domaćini su priredili obilje domaćih specijaliteta kao što su slanina i kobasica sa ražnja, te kulenova seka koji su bili predjelo, a potom je posluženo staro jelo ovog kraja vinogradarski paprikaš.
-Na malo masti se pirjaju luk i korjenasto povrće zajedno sa starom slaninom, a tomu se dodaje svinjsko meso izrezano na manje komade, te na kraju izrezana domaća prosušena kobasica i krumpir – kaže Zlatko Vuković koji je bio meštar od kuhinje.
Tu je dakako bio domaći kruh iz krušne peći, te niz slastica koje je pripremila Sanja, te njene prijateljice koje su ovdje dolazile sa ovalima pripremljenih kolača dok su muškarci ponijeli poneku kobasicu, kulenovu seku, ali i nešto tekuće u bocama!
Tijekom fešte zasvirali su mladi tamburaši požeškog kraja koje se nazvaše znakovitim imenom „Vinska braća“!

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank


Vincelovo u kutjevačkoj obitelji Sontaki je društveni događaj. U dvorištu podruma koji je udaljen samo desetak metara od središta mjesta i jedinog Trga graševine u Hrvatskoj okuplja se obitelj, te brojni prijatelji i poslovni partneri iz Dalmacije i Primorja. Sam Vincelovski ceremonijal blagoslova obavlja vinski biskup Fio Kutjevski i to po starom kutjevačkom običaju. Virnica uz podrum zamjenjuje vinograd. Ona se „okiti“ suhomesnatim proizvodima iz pušnice Sontakijevih. Rezanje loze obavlja gazda Hrvoje kojim se činom najavljuje početak radova u vinogradu.
Kuha se čobanac a na vatri peku slanina i kobasice. Pije se mlada vrhunska graševina. Ne izostaje pjesma. Na gitari je vodi vinski biskup Fijo. Tu su i druga jela i slastice pripremljeni za ovu prigodu.
Vinska kuća Sontaki je poznata po graševini i pinotu sivom, a posebno po vrhunskom vinu Kutjevački Kitokret. Ova vina osim u Kutjevu piju se i diljem Hrvatske. U tome prednjače ugostitelji sa Jadrana kojima uskoro započinje turistička sezona. Inače brigu o vinogradima na lokaci Hrnjevca i Kutjeva, podrumu i vinima vodi Hrvojev sin Kruno.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Stari vinogradarski običaj proslave Vincelova njeguje i Drago Majstorović na predjelu Jerguzovac iznad naselja Kutjevo. Uz vatru, pečenu kobasicu i slaninu okupljaju se ukućani, rodbina, susjedi i prijatelji iz bliže i dalje okolice. Većina je njih pomagala Dragi u obradi vinograda tijekom godine ili obilaskom i savjetima u podrumu.

Za ovou prigodu čokoti se kite suhomesnatim proizvodima u želji da grozdovi budu dugački kao kobasice a veliki kao kulin i table slanine. Orezivanju loze predhodi blagoslov vinograda i zagovor zaštitnika sv. Vinka. Tu je kutjevački župnik Marjan Đukić koji ovih dana ima puno posla. Želja gazde Drage je da se prošla godina ponovi. Vinograd je dobro rodio, a grožđe je bilo izuzetne kvalitete. Vinogradari će dugo pamtiti prošlu godinu.
Druženje potrajalo duboko u noć pa je kod nekih bilo i poteškoća da se iz vinograda spuste do naselja i ceste.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj: