Zabavljalo se, čitalo, pričalo, razgledavalo…. (FOTO GALERIJA)

Autor: S.P.

POŽEGA – Gradska knjižnica i čitaonica Požega i ove je godine obradovala svoje korisnike ali i sve ostale građane bogatim programom u Noći knjige. Cjelovečernje druženje upotpunili su sadržaji za sve uzraste i ukuse.

Sve je počelo akcijom neprekinutog čitanja ispred zgrade knjižnice. Glas koji čita uveo je posjetitelje u slavlje knjige podijeljeno na programe za djecu te programe za mlade i odrasle.

Okupljene je prigodnim riječima pozdravio požeški gradonačelnik Vedran Neferović istaknuvši sve primjetniju ljepotu novog prostora knjižnice.

-Ovaj prostor koji imamo u knjižnici iz godine u godinu pomalo dolazi do pravih kontura. Rekao bih optimistično da ćemo doista iduće godine do Noći knjige u potpunosti čitati i koristiti knjigu u ovom prostoru. To je jedna iskrena želja moja, nadam se i ovih zaposlenika knjižnice i vas korisnika. Stoga vas iskreno molim za strpljenje i razumijevanje u idućih godinu dana jer trebat će strpljenja i ovim djelatnicima kako bi uspješno organizirali rad uz sve intenzivnije radove. Želim vam ugodan boravak, da i dalje Gradska knjižnica i čitaonica bude mjesto okupljanja, susreta, razgovora i razmijena lijepih riječi i ideja – rekao je gradonačelnik Neferović.

U Noći knjige njegove su riječi doista pale na plodno tlo jer zabavljalo se, čitalo, pričalo i razgledavalo. Klinci i klinceze zabavljali su se na Dječjem odjelu Kazalištem sjena u čast Shakespeareu te pričaonicama i radionicama igračaka. Mladi i odrasli također su odali počast velikom bardu jer za njih je bila pripremljena u predvorju knjižnice izložba najzanimljivijih izdanja knjiga pod nazivom “W. Shakespeare u Gradskoj knjižnici i čitaonici”. Na svevremenu ljepotu njegovih stihova i dramskih djela prisjetili su nas i članovi Kazališne amaterske družine. Na Glazbenom odjelu prisjetili su se pak Punka, Ramonesa i Armstronga dok su se članice interaktivne kreativne radionice za odrasle  prisjetile popularnih ženskih literarnih likova i kroz izložbu haljina od papira.

Održan je i Požeški book kviz koji se bavio književnošću, filmom i glazbom, a putopisno predavanje održao je Boško Soldić u prostoru čitaonice.

Večer je doživjela svoj vrhunac proglašenjem pobjednika foto-natječaja “Knjiga svaki dan – ja sam knjiga”. Na natječaj je ove godine stiglo 200 fotografija od 101 autora, a na jedinstvenoj živoj izložbi posjetiteljima je predstavljeno 30 fotografija. Živa izložba ostvarena je uz pomoć srednjoškolaca koji su nosili fotografije i svojim mladenačkim šarmom i razigranošću ne samo dobro zabavili posjetitelje već se pobrinuli da fotografije doista svi vide.

Povjerenstvo predvođeno fotografom Damirom Hoykom najboljom fotografijom proglasilo je uradak Petra Starčevića, drugi je Vladimir Mandić, a treći Mario Radaković.

Noć knjige u knjižnici utonula je u san i sjećanje uz koncert grupe “Acoustic Porn” Zvjezdana Marjanovića, a oni još uvijek željni druženja i zabave noć su zaključili na after partyu u pivnici Slawoner.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije