Za svoje ekološke pekmeze i džemove dobila je 17 državnih priznanja!

Autor: V.M.

SONY DSCVELIKA – Proteklih dana intenzivno se radilo na njivama, u vinogradima, voćnjacima…kako bi se urod spremio prije najavljenih kiša, pa je tako bilo ‘živo’ i na plantaži Antonije Zelenika iz Velike. A njena plantaža nije obična nego – plantaža šipka! Izuzme li se jedna posađena ali zapuštena na čaglinskom području, može se reći da je Antonija vlasnica jedinstvene plantaže u Požeštini, pa i šire.

– U veljači će biti punih šest godina da imam ovu plantažu. Šipak sam posadila na pola hektara, to mi je najdraža biljka jer je pekmez od njega najbolji i najzdraviji. Također, šipak se može mljeti i od njega praviti isto tako zdrav čaj. Mladi ga izbjegavaju jer šipkov pekmez nije lako napraviti ali, mi stariji znamo da je šipak lijek i zato sam ga zasadila. Osim toga, ovo nije način kako se brzo može zaraditi. U prve tri godine od plantaže nema nikakvih novaca, tek u četvrtoj i petoj se može očekivati zarada. Nadalje, neki misle kako je dovoljno šipak samo posaditi i brati ali, svake godine je potrebno tri puta ga kopati kako bi urod bio bolji – kazala je Antonija.

Brati šipak nije jednostavno, pa čak ni na uređenoj plantaži, tako da Antonija ima velikih problema osigurati ‘rabotu’. Platiti, kaže, ne može onoliko koliko bi netko želio za taj spori i ‘bodljikavi’ posao pa na kraju, budući joj je suprug zaposlen, sve obavi sama s prijateljima. Obzirom na sušu, ove godine urod na plantaži bit će tek oko tone, odnosno upola manje nego se očekivalo. Od dijela uroda Antonija će napraviti pekmez a od drugog dijela će pripremiti samo masu tj.’napola pekmez’ koji će prodati kako bi si kupac sam mogao, po želji, dovršiti posao. Inače, Antonija godišnje napravi oko 2000 bočica pekmeza različitih veličina.

– Sve uspijem prodati bez problema. U Slavoniji se najviše kupuje ‘masa’ a onda su tu razni sajmovi te trgovine zdrave hrane – dodala je Antonija.

Mada je šipkov pekmez Antoniji posebno drag, on nije jedini kojega proizvodi niti je šipak jedina voćka koja je zasađena na njenom obiteljskom gospodarstvu. Osim plantaže šipka, obitelj Zelenika ima i voćnjak sa 300 stabala raznog voća, najviše jabuka i šljiva. Antonija pekmeze i džemove pravi i od aronije, jagoda, kupina, bazginih bobica ….pa čak i od ružinih latica! A da to radi vrhunski, potvrđuju brojna priznanja koja je do sada osvojila na Hrvatskom festivalu pekmeza, džema i marmelade koji se svake godine u rujnu održava u Dubrovniku. Konkretno, riječ je o 6 zlatnih medalja( 2 za šipak, 2 za kajsiju te za vinogradarsku breskvu i bijelu šljivu), 6 srebrnih i 5 brončanih medalja.

Na ovogodišnji festival, koji će se održati 26. i 27.rujna, poslala je 5 ekstra džemova( aronija, ružine latice, jagoda, bazgine bobice i kupina) te dva pekmeza(kajsija i plava šljiva). Treba također istaći i kako su Antonijini proizvodi svi ekološki( voće se ne prska) za što njen OPG ima i certifikat.

Više iz kategorije