Za stipendiranje učenika i studenata Požeško-slavonska županija i dalje izdvaja 420 tisuća kuna

Autor: D.K.

Župan Tomašević i pročelnica VlašićPOŽEGA – Na današnjoj tiskovnoj konferenciji za novinare požeško-slavonski župan je potvrdio kako se nastavlja sa programom stipendiranja učenika i studenata i to onih koji su slabijeg imovinskog stanja, kojima je financijska pomoć doista i potrebna.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-Županija kroz niz proteklih godina stipendira đake i učenike kako bi mogli podmiriti određene troškove. I prošle smo godine kao županija dodijelili novih 25 stipendija a ukupno se stipendira 69 studenata i đaka na području Požeško-slavonske županije. Mi smo odredili da je to 600 kuna po đaku odnosno studentu što je ukupno gledajući to 420 tisuća kuna na godišnjoj razini. Jedan dio studenata ili đaka završava svoje studiranje odnosno školovanje čime prema njima prestaje obveza stipendiranja, a jasno je da ta sredstva prebacujemo za narednu godinu – istakao je župan Tomašević te je naglasio kako se neće smanjivati sredstva za stipendiranje te da bi bio sretniji da ima mogućnost povećanja broja stipendista.

-Ove godine to nećemo moći učiniti ali je za očekivati da ćemo moći iznos za stipendije podići naredne godine u rebalansu proračuna. Duboko sam uvjeren da će se moći pronaći više sredstava za naše đake i studente – dodao je Tomašević.

Inače Požeško-slavonska županija sudjeluje i u plaćanju za predškolski odgoj i to na godišnjoj razini sa 175 tisuća kuna. Predškolski odgoj se provodi u dječjim vrtićima i osnovnim školama i to za 863 djece.

Što se tiče potpora za programe u kulturi županija će, kako je naglasio župan Tomašević, ostati na istoj razini za pomoć i sufinanciranje tog programa i to u iznosu od 300 tisuća kuna.

-To su značajna sredstva za našu županiju ali tu napominjem da je za očekivati više sredstva u idućoj godini za taj projekat i evo sada javno pozivam sve udruge da se sa svojim programima jave i zatraže pomoć jer one udruge koje se ne jave neće ostvariti mogućnost sufinanciranja u radu – zaključio je župan Alojz Tomašević.

dr.sc. Vesna Vlašić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti dr.sc. Vesna Vlašić je skrenula pozornost da se prate natječaji za stipeniranje koji će biti objavljeni na web stranicama Požeške županije ali na stranicama gradova i općina.

-Natječaj će biti otvoren dva tjedna, tekst natječaja nije promijenjen u odnosu na prošlu godinu, a jedino što imamo četiri do pet novih obrazaca koje će trebati popuniti. Nakon što primimo upotpunjenu dokumentaciju povjerenstvo će razmotriti pristigle zamolbe i donijeti o tome odluku-istakla je pročelnica dr.sc. Vesna Vlašić.

Što se tiče izdvajanja financijskih sredstva po djetetu za predškolski odgoj, napomenula je pročelnica Vlašić, županija izdvaja 20 kuna po djetetu što su strogo namjenska sredstva koja se isključivo mogu upotrijebiti za trošak edukativnih materijala iz kojeg je razloga župan potpisao jedan pravilnik u kojem su razrađeni kriteriji po kojima provoditelji predškolskog odgoja mogu zatražiti sredstva i što sve trebaju uz zahtjev dostaviti.

Više iz kategorije