Za preuzvišenog vinskog biskupa Fija povodom Martinja u Kutjevu bilo puno posla – najviše kod Krsnika i Baronice /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Martinje se u Kutjevu održava godinama i prepoznatljivo je i izvan granica Hrvatske. Na ovu manifestaciju dolaze brojni gosti iz svih susjednih država a najbrojniji su planinari. Značajan broj ih je boravio dva pa i tri dana, praktički cijeli vikend. Kutjevčani su organizirali bogat i sadržajan program u što su se između ostalih uključli Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Krsnik i Ugostiteljski objekt Otok. Oni su gostima uz gastro ponodu upriličili i prikaz martinjskog obreda krštenja mošta. Za to je bio zadužen vinski biskup Fio Kutjevski sa svojim ministrantima.

OPG Krsnik već četvrtu godinu dočekuje goste, a najmasovniji su planinari iz Bosne. Vlasnik Franjo je ponudio raznovrsna jela. Tako su se ove godine na jelovniku našli prvi dan prasetina, zatim grah i potom treći dan raznovrsne suhomesnate delicije, čvarci, kruh i mast. Biskupu Fiju ovoga puta kuma je bila Splićanka Sanda Doljan članica Planinarskog društva Kočari.

U lokalu Otoku sastav gostiju je nešto drugačiji. Vlasniku Krešimiru Baronici uz planinare su došli poslovni partneri iz cije Hrvatske, ali najviše je bilo Dalmatinaca i Požežana. Za ovu prigodu Krešimirov otac Zvonko, inače po struci mesar, pripremio je kranjske i roštiljske kobasice, a bilo je uz druga birana jela i janjetine sa ražnuja. Biskupu Fiju pomagao je vinski fratar fra Kitokret. Kum je bio poznati ugostitelj s Murtera Duje Perić. Nije izostala ni pjesma a druženje je potrajalo do kasno u noć.

Foto: D. Mirković

       

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: